Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Nyttigt matbröd – Fullkornsbröd

bröd (4)

Igår bakade jag bröd, ett nyttigt, saftigt och väldigt gott matbröd, som dessutom är super enkelt att göra. Jag har gjort det här fullkornsbrödet under ganska många år nu titt som tätt, men jag har fortfarande inte tröttnat på det. Tvärtom, ibland kan jag känna ett enormt sug efter just detta bröd. Och då vet jag att det är dags att baka det igen.

Här kommer receptet till 2 limpor av fullkornsbrödet:
16 dl rågsikt
4 dl rågkross
2 dl havre- eller vetekli
2 dl krossade linfrön
2 tsk salt
2 msk bikarbonat
2 msk anis (eller annan brödkrydda)
2 dl osötad lingonsylt (t.ex. har Önos en utan tillsatt socker)
3 msk ljus sirap
1 liter lättfil eller naturell lättyoghurt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser, rör i lingonsylt, sirap och fil/yoghurt. Häll degen i 2 smorda och bröade avlånga bakformar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca en timme. Eventuellt kan du behöva täcka bröden med aluminiumfolie efter ungefär halva tiden för att inte bränna skorpan. Känn efter med en sticka att bröden är klara, om stickan inte blir kladdig när du sticker ner den kan du ta ut bröden. Låt dem svalna på galler under en handduk.

Skär upp brödet i skivor när det har svalnat. Exempel på nyttiga pålägg är lite lättkesella, rökt skinka och grönsaker, som här på bilden. Det kan också vara gott med minikeso, kalkon och avocado, eller makrill på burk, eller ett hårdkokt ägg och tomat.

Om du vill få en komplett frukost eller mellanmål skulle jag komplettera med en kopp lättfil och skivat äpple, för att få i sig tillräckligt av vitaminer och proteiner.

Det som är bra med att baka så pass mycket som 2 limpor, som i receptet (för det är inte jobbigare eller tar längre tid att baka 2 limpor som att baka 1 limpa) är att man får en hel del bröd som man kan frysa in och ta av vartefter. Jag brukar skära upp brödet i skivor och frysa in, så är det bara att ta ut de brödskivor som man behöver istället för att ta ut en hel limpa.

Lycka till om du vill prova att baka detta sagolikt goda bröd!

24 kommentarer

 1. Hej!
  Idag har jag köpt ingredienser till brödet så snart ska det stå i ugnen. Det låter gott och är det säkert också, återkommer om hur just mitt bröd blev.

  Mvh

  Marianne

 2. nu ligger dom och svalnar under kökshandduken, kan knappt hejda mig från att provsmaka. tack för ett enkelt recept men fortfarande ett nyttigare alternativ

  John

 3. Hej 🙂 Hittade detta recept av en slump, ska absolut testa baka fett!! Undrar lite hur många kalorier ungefär, 1 normaltjock skiva kan innehålla?? Äter nyttigt men räknar även kalorier per dag.. Kalorier in, kalorier ut 🙂 Tack för bra tips!! // Susanne

 4. Hej!
  Om man inte tycker om lingonsylt, och ingen annan sylt heller, vad för typ av vätska kan man ersätta de 2dl sylt med då? 🙂

  1. Har du testat att ha lingonsylt när du bakar bröd tidigare? Jag är inte heller så förtjust i lingonsylt som det är, men i bröd tycker jag att det är väldigt gott! 🙂

   Om du vill utesluta bör det fungera utan att du ersätter det med någonting annat, ev lite mer yoghurt.

   Lycka till!

 5. Jag reagerar bara på en grej och det är att du rekommenderar lättprodukter???? Jag skall baka brödet idag men INGA LÄTTPRODUKTER……

  Tack för trevlig sida

  1. Tycker det låter bra att du ska baka brödet med standardprodukter. Sedan jag skrev det här inlägget så har jag gått från lätt till standard när det gäller ex yoghurt och keso. Så jag är inne på samma spår som du!

 6. Jag provade att baka det här brödet igår, men en timme i ugnen var på tok för kort hemma hos oss!! Det var bara deg inuti! Men det luktade himla gott, så jag får försöka igen helt enkelt. Min fråga: brukar ni andra “bara” grädda en timma??

  1. Det kan behöva lite mer än en timme i ugnen, lite beroende vad det är för ugn och vilken form man använder. Ha inne brödet tills det är klart nästa gång. Känn efter med en sticka. Om du tror att det kommer bli bränt när det är inne längre kan du lägga aluminiumfolie över och fortsätta grädda det.

 7. Hittade ditt recept när jag sökte på nyttigt bröd och nu står det i ugnen. Doftar ljuvligt 🙂

 8. Hej, tack för tips om ett nyttigt bröd! Sällan har jag smakat ett så gott bröd som dessutom verkar så nyttigt, underbart! Jag har aldrig använt rågkross tidigare och läste på paketet att om man ska baka med det så måste man blötlägga över natten eller “snabbskålla” i tre timmar… Gör du/ni andra det? Vore skönt att liksom slippa den extra tiden man måste planera för det. Mvh, Kristina.

 9. Tack rara du för svar! Perfekt, då kör jag rågkrossen direkt nästa gång (idag!) i detta gudomliga bröd!

Lämna en kommentar

Annons
Annons