Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Frukostarna i Italien

De frukostbuffeér som vi hade att tillgå på hotellen i Italien innehöll inte riktigt det som jag normalt sett brukar äta till frukost. Men man fick göra det bästa av situationen och plocka ihop det som kändes mest ok hälsomässigt sett och som jag var mest sugen på. Men eftersom vi var där på semester så var det helt ok att frukostarna i Italien inte blev av det allra hälsosammaste slaget. I alla fall tycker jag det.

Frukostbuffén på hotellet i Pisa var den bästa och mest exklusiva. Där fanns kokt ägg, bröd som faktiskt hade lite fibrer i sig (i övrigt var alltid brödet fullständigt vitt och fiberbefriat överallt i Toscana), mängder av färsk frukt (underbart!!!), stora söta tomater i olivolja och gott kaffe. Frukosten i Pisa blev med andra ord riktigt bra! Allt utom de ostskivor som jag hade på brödet var helt ok mat, för jag gissar att fetthalten i den osten inte var av den absolut lägre varianten. Betyg: 4 stjärnor av 5 möjliga.

På pensionatet i Florens ingick det ingen frukost så vi fick köpa frukost på stan istället. Det gick ganska bra, i alla fall den ena av morgnarna då vi hittade ett i italienska mått mätt riktigt fiberrikt bröd med frittata-fyllning.

I Siena var frukostbuffén helt klart mer spartansk än i Pisa, men den var ok. Brödet var vitt, ägg fanns inte, de hade ingen frukt (dock en Pago apelsinjuice så jag fick i mig C-vitaminer trots allt) och de bästa flingorna man kunde välja var Kellogg’s Special K. Det som också var mindre bra var att pålägget blev marmelad. Men positivt var att kaffet var gott och de hade fettfri naturell yoghurt att äta till flingorna. Betyg: 2 stjärnor av 5 möjliga.

I San Gimignano fick vi sitta och äta frukost med en vacker utsikt att njuta av utanför fönstret. Där hade de dukat upp en mängd olika saker på frukostbuffébordet. Mer än hälften av detta var olika kakor, croissanter och andra sötsaker som alla italienska gäster kastade sig över. Jag förstår mig verkligen inte på italienarnas frukostvanor. Normalt sett äter en italienare en croissant eller annan söt kaka till frukost och dricker en cappuccino till det. Hur kan man bli mätt på det? Hur kan man vara sugen på sött på morgonen?

Nej, kakorna fick vara för min och Peos del. Vi gick på de mer matiga frukostvarorna istället. Min frukost där bestod av vitt bröd med marmelad och ost, tyvärr. Yoghurten var fettfri men de hade inte naturell dessvärre, så det fick bli jordgubb. De hade lite färsk frukt som jag tog i yoghurten tillsammans med müsli, vilket var mycket positivt att de hade. Frukosten blev inte av det mest hälsosamma slaget här tyvärr. Men müslin och utsikten vägde upp och det fakta att de lade ner så mycket av sin själ i att erbjuda en frukost som passar alla. Betyg: 3 stjärnor av 5 möjliga.

Det som var det mest positiva med frukosten i Pienza var att det fanns mycket färsk frukt. Jag mumsade i mig melon och nektarin. Några bitar skar jag ner i den fettfria vaniljyoghurten utan socker, tillsammans med Kellogg’s Special K. Brödet var dessvärre vitaste vitt och det enda pålägget jag klunde tänka mig där var marmelad. Kaffet var som vanligt gott! Peo och jag valde alltid American Coffee i Toscana och då fick vi espresson utblandad med hett vatten. Blev riktigt gott faktiskt! Betyg: 3 stjärnor av 5 möjliga.

Nu när jag är i Sverige igen är det slut med vitt bröd, marmelad och Kellogg’s Special K till frukost. Från och med idag äter jag fiberrikt bröd med magra pålägg, lättfil, frukt och müsli. Och svenskt kaffe till det!

Tags : KostSemester

Lämna en kommentar

Annons
Annons