Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Äpple är min favoritfrukt

Jag har just ätit ett äpple, ett rött och saftigt sådant. Äpple är verkligen min favoritfrukt. Jag kan äta 2-3 äpplen om dagen och fortfarande blir jag inte trött på den frukten. Jag har tur, för äpplen går att köpa året runt, de innehåller en massa nyttigheter och det är en billig frukt.

Det gamla ordspråket ett äpple om dagen håller doktorn borta talar för att detta är en nyttig frukt. Ett äpple innehåller antioxidanter som flavonoider, mineralet kalium och mycket C-vitamin. Det är främst i skalet dessa nyttigheter sitter så man bör inte skala äpplet innan man äter det.

100 gram äpple har följande näringsinnehåll:
52 kcal
0,3 g protein
0,1 g fett
12,4 g kolhydrater
1,8 g kostfiber

Förutom kalium innehåller äpple mineraler som kalcium, järn, magnesium, natrium och fosfor.

Jag brukar oftast äta äpplet som det är med skalet kvar. Annars tycker jag att det är gott att skära ner äpple i filen, keson eller kesellan och pudra på med kanel. Det är också gott att göra en fruktsallad med äpple och andra frukter som banan, apelsin, melon och mango. Om man vill lyxa till så är äpplepaj med vaniljsås bland det godaste jag vet! Men det får man spara till mer sällsynta tillfällen.

Jag måste i alla fall säga att äpple är helt klart min favoritfrukt. Vilken är din favoritfrukt?

2 kommentarer

  1. Men hur jag missat denna toppenblog?!

    Äppel är också min favoritfrukt, så himla goda! Och mår jag lite illa eller har druckit för mycket kaffe funkar alltid äpplen som medicin.

Lämna en kommentar

Annons
Annons