Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Hälsotips vid lunchbuffén

Idag åt jag och min avdelning på jobbet lunch på Scandic Anglais. Där serverar de lunchbuffé allt som oftast, så också idag. Man kunde välja mellan strömming och kalops. Ingen av dessa är mina favoriter, men jag är mer förtjust i kalops än i strömming så det fick bli mitt val.

Här kommer några tips på vad man kan tänka på för att lunchen ska bli så hälsosam som möjligt när man äter buffé:

  • Välj med omsorg – ofta finns det mycket att välja på vid en buffé och man kan självklart inte äta av allt. Ta de rätter du tycker om som samtidigt är ok hälsomässigt sett.
  • Ta mycket från salladsbuffén. Som synes på min tallrik tog jag mycket av de goda grönsaker, bönor och sallader som fanns på salladsbuffén. Gör man det och speciellt om man tar av bönor, som är energitäta och innehåller bra näring, så behöver man inte ta lika mycket av kolhydraterna som ris, potatis eller pasta.
  • Om du vill ha bröd – välj det bröd som är grovt, innehåller fullkorn, fibrer och gärna hela frön och kärnor.
  • Drick helst vatten till maten.
  • Ta bara en omgång mat. Du blir med största sannolikhet mätt av en portion mat. Det finns ingen vits med att “okynnesäta” genom att fylla på med en omgång till på tallriken. De extra kalorierna som du får från portion två kommer du sannolikt inte lyckas förbränna, utan de lägger sig på sikt som extrakilon på din kropp istället.

Jag gillar verkligen bufféer så man har stor valfrihet och oftast hittar något man tycker om. Men det är viktigt att äta bufféer på rätt sätt. Jag hoppas att mina tips kan vara av hjälp till er!

Lämna en kommentar

Annons
Annons