Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Många är så trötta nu

Nu är vi inne i en period av året då de flesta är väldigt trötta. Även jag själv märker att jag (som är en morgonmänniska) är tröttare på morgnarna nu. Det är kanske inte så konstigt om man betänker hur sällan man har sett solen den senaste tiden. Jag tror att november hade runt 8 soltimmar totalt i Stockholmsområdet och jag tycker inte det känns som att december är mycket bättre.

Enligt undersökningar lider var tredje svensk av vintertrötthet.

Vi människor behöver sol och ljus för att orka. Så det säger sig självt att många tappar energi och ork under vinterhalvåret. Men det behöver inte vara så. Det finns några saker man kan göra för att bli piggare. Prova själva så får ni se.

Mina tips för att bli piggare under den mörka vintern:

  • Försök att vara utomhus så mycket som möjligt och helst under den delen av dagen då det faktiskt är ljust. Om man jobbar så är det smart att ta en snabb promenad på lunchen för att få en liten stund ute i friska luften i alla fall.
  • Placera din arbetsplats så nära ett fönster som möjligt, om du kan.
  • På vissa orter finns det så kallade ljuscaféer där man kan besöka ett ljusrum. Jag har aldrig provat det själv men jag har hört mycket positivt om det. Detta är något som en del läkare ordinerar vissa patienter som lider av exempelvis depression.
  • Man kan även fixa egen ljusterapi hemma med en Lumie Zip. Det är en liten, bärbar ljusterapilampa som passar perfekt att ha på skrivbordet under tiden man jobbar. 30 minuter om dagen med den lampan ska göra dig piggare och gladare.
  • Prova att vakna upp i ljus – Det finns en speciell väckarklocka från Philips som heter Wake-up Light och som hjälper dig att vakna långsamt till ljus. Man ställer in den på den tid man vill gå upp. 30 minuter innan inställd tid sätts klockans ljus på så att kroppen väcks lika naturligt som av solljus. Efter 30 minuter, när man ska gå upp, är rummet helt upplyst av den.
  • Träna regelbundet – De flesta av oss får energi och lyckohormoner av att träna, vilket gör oss piggare och gladare.

Jag har en glädjande nyhet för er som inte visste det: NU VÄNDER DET! Idag når solen sin lägsta punkt över horisonten, vilket innebär att vi upplever den längsta natten. Efter det vänder det och går mot ljusare tider. Från och med nu kommer alltså längden på den ljusa delen av dygnet att öka!

Källa: tidningen Metro

Lämna en kommentar

Annons
Annons