Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Den bästa maten för din kropp

För ett tag sedan skrev jag om supermaten som gör oss friskare. Nu har jag hittat en annan lista med den mat som vi mår som bäst av att äta. Man hittar en hel del likheter i listorna, vilket inte är så konstigt. För en del av den mat som vi äter ger uppenbara positiva effekter på vår hälsa.

Ta en titt på denna lista och listan med supermaten för att se hur mycket av denna mat som du äter regelbundet. En återkommande kategori är frukt, bär och grönsaker. Snart, när våren och sommaren kommer, kan vi njuta av dessa i svensk, färsk och definitivt godaste form. Det längtar jag till! Men tills dess finns det bra varianter av frukt och grönt att hitta i affärerna, om än inte alltid svenska.

Listan – Den bästa maten för din kropp:

 • Äpplen
 • Björnbär
 • Svart te
 • Blåbär
 • Broccoli
 • Fullkornsflingor
 • Körsbär
 • Körsbärstomater
 • Kaffe
 • Tranbär
 • Mörk choklad
 • Grönt te
 • Apelsiner
 • Persikor
 • Plommon
 • Hallon
 • Röda vindruvor
 • Rödlök
 • Spenat
 • Jordgubbar

Denna lista är framtagen av den ledande näringsforskaren Gary Williamson, som är professor i funktionell mat vid Leeds University. Enligt honom kan dessa 20 livsmedel leda till ett längre liv då de är fullproppade med polyfenoler, en typ av antioxidanter som saktar ner åldrandet och skyddar mot genetiska risksjukdomar som cancer och hjärtbesvär.

Så satsa på dessa livsmedel om du vill må bra och leva länge!

Lämna en kommentar

Annons
Annons