Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Hälsosam havregrynsgröt på fem olika sätt

havregrynsgrot-protein-1

Att äta hälsosam havregrynsgröt till frukost är bra på flera sätt. Du får i dig bra och nyttiga näringsämnen, en skön mättnadskänsla och bra med energi inför dagen. Och det är mycket gott. I alla fall tycker jag det.

Den här veckan har jag ätit gröt till frukost varje dag och det är helt klart inte sista veckan som jag startar varje dag med en tallrik gröt. Som jag tidigare har skrivit är det bra om man kompletterar sin gröt med något proteinrikt. Den här veckan har jag varvat mellan ägg och proteinpulver till min gröt. Men det fungerar också med keso, kvarg eller en näve nötter.

Det går att variera tillbehören till sin gröt i det oändliga. Jag har ätit min hälsosamma gröt på fem olika sätt den här veckan, alla goda och hälsosamma. Här delar jag med mig av hälsosam havregrynsgröt på fem olika sätt.

Hälsosam havregrynsgröt – fem recept!

Måndag: Havregrynsgröt med ägg, kanel, rivet äpple, linfrön och mjölk

Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn med 1 ägg, kanel och 3 dl vatten. Tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Rörde om, toppade med ett rivet äpple och krossade linfrön. Till det; mjölk.


Tisdag: Havregrynsgröt med proteinpulver, jordgubbar, solrosfrön och mjölk

Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn med kanel och 3 dl vatten. Tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Under tiden blandade jag ut ½ dl proteinpulver med chokladsmak med lite vatten till en kräm (detta har jag lärt mig av Anna!). Krämen rörde jag i gröten när den var klar. Jag tinade frysta jordgubbar i micron, toppade gröten med dessa och solrosfrön. Gröten serverade jag med mjölk.

Onsdag: Havregrynsgröt med ägg, hallon, linfrön och mjölk

Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn med 1 ägg, kanel och 3 dl vatten. Tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. När gröten var klar tinade jag hallon i micron. Dessa toppade jag gröten med tillsammans med ca 1 tsk krossade linfrön. Även denna gång åt jag gröten med mjölk.

Torsdag: Havregrynsgröt med proteinpulver med chokladsmak, kanel, banan, psylliumfrön och mjölk

Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn, kanel och 3 dl vatten och tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Under tiden mosade jag en banan, men sparade en bit av bananen, som jag istället skivade för garneringen. När gröten var klar hällde jag på ½ dl proteinpulver med chokladsmak och rörde om. Jag rörde även i den mosade bananen. Därefter garnerade jag med bananskivorna, pudrade på mer kanel och hällde över ca 1 tsk mörka psylliumfrön. Denna gång njöt jag min gröt med ett glas mjölk vid sidan om. Ibland tycker jag att det blir godare än när man häller mjölken direkt i grötskålen.

En annan variant på proteinrik havregrynsgröt hittar du via länken här.

Fredag: Havregrynsgröt med proteinpulver, kanel, rivet äpple, psylliumfrön och naturell yoghurt

Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn, kanel och 3 dl vatten och tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Direkt efter att gröten var klar hällde jag i ½ dl proteinpulver med chokladsmak och rörde om. Jag toppade gröten med ett rivet äpple och strödde över 1 tsk psylliumfrön. Jag valde att äta min gröt med lite mild naturell lättyoghurt denna morgon.

Min självklara favorit bland veckans grötvarianter är helt klart torsdagens gröt med chokladprotein, kanel, banan och psylliumfrön! Den var både godast och mättade bäst! Fast fredagens gröt med proteinpulver, äpple och naturell yoghurt var nästan lika god.

Hoppas att du har fått några nya tips på havregrynsgröt! Missa inte Fitness & HälsaFacebook – där kommer alla härliga och hälsosamma recept upp. Följ mig gärna också på Instagram: @fitnessochhalsa – massor av inspiration med nyttig mat finns där!

23 kommentarer

 1. Massa goda förslag! Min favorit blir i slutändan alltid havregryn med äpple, kanel och mjölk. Åt jag i morse. Sååå gott! 🙂

 2. Ja visst ÄR det gott med gröt! Jag åt nästan samma som din torsdagsgröt idag fast med vaniljproteinpulver istället för choklad. Mums!

  Ha en riktigt fin fredag!
  Kram

 3. Min favorit, som jag äter nästan varje morgon, är gröt gjort på havregryn, rågflingor, linfrö och vatten toppat med lite lingonsylt eller hallonsylt. Till det en kopp te och en frukt, banan eller apelsin. Toppen för en dag i skolan.

 4. galet vad många grötar! Själv tar jag en macka på cykeln för att spara så mycket tid som möjligt. Kanske kan man göra gröten lite lösare och hälla i en flaska för att kunna transportera på hojjen, värt ett försök i alla fall!

 5. Kul att höra att så många av er gillar gröt!!!

  Malin-Charlotta och Ruth; Ni går verkligen miste om något! Men din idé med utspädd gröt i en flaska, Ruth, kanske fungerar. Fast så gott tycker jag inte att det låter…

 6. ÅH, tack för detta inlägg, ska definitivt testa torsdagens gröt. Att jag inte tänkt på att röra i proteinpulver innan. Ägg tycker jag låter lite läskigt i så den vet jag inte om jag vågar mig på… =)

 7. Älskar gröt, många fina tips, ska testa med att ha ägg i. Har testat en del olika varianter men faller tillbaka till 2 st, min egen blandning havregryn, fiber o råg som bas blandat med mosad banan i och toppat med äpple och kanel. Eller nektarin på. MUMMA 😀

 8. Gröt var ju gott jag ska börja äta det varje morgon mmuummss. innan åt jag nästan aldrig frukost för att jag hade ont om tid o när jag åt blev det bara nån macka men gröt går ju fort att göra och är bra för maggen och så vidare.

 9. Så jävla pissig blogg med tanke på vad du skriver. Du skriver en massa bullshit du läst om. Myt: Gröt är mättande. Det är fel och bevisat i studier. Gröt är till större delen kohydrater som mättar betydligt sämre än protein och fett.En tallril fil med musli är jämförbart med gröt och i vissa avseenden även mer mättande.
  Jag orkar inte irritera mig mer på det du skriver mer nu men bara var tvungen att skriva något.
  Dessutom fibrer är tom skadligt för många människor med känsliga matsmältningssorgan.

  1. Tråkigt att du tycker så om min blogg. Men det är valfritt att läsa den eller ej. 😉

   Som du kanske ser när du läser havregrynsgröt-tipsen så äter jag gröten tillsammans med något proteinrikt som ägg, proteinpulver eller keso. Gör man det får man en frukost med en bra näringssammansättning av kolhydrater, fett, proteiner.

   Är medveten om att det finns vissa som är känsliga mot fibrer, men jag är säker på att de som är det vet om det själva och kan klara att sålla bland recepttipsen.

  2. Har bestämt mig för att leva på gröt främst för att det är billigt, nu när studentlivet drar igång. Intressant blogginlägg då man letar efter lite variation inför den kommande höstterminens frukostar 🙂

  3. Kul att du blir inspirerad av mitt grötinlägg! Visst är det bra med gröt på många sätt, också för att det är billigt!

   Dock hoppas jag att du med “leva på gröt” menar att du kommer ära det ca en gång per dag och inte till varje måltid. 😉

  4. Men du är fan lika dum själv!
   Jag har ibs så jag vet att fibrer proteiner osv.. i överskott är inte bra för mig men jag behöver äta det för tarmens skull men tex 1 gång i veckan eller pyttelite gröt på morgonen, gröt är de bästa för mig så jag inte ser ut som ett benrangel så lägg inte för mycket energi på de som gör dig irriterad, din själ blir ofredlig

 10. Bra skrivet. Bloggar är för mig likt Wikipedia o.dyl en snabb & enkel väg till information. Tycker inte det är viktigt om du byggt informatinen på empiriska studier eller samlat för dig relevant info på andra bloggar eller böcker. Fortsätt så och bry dig inte om illvilliga recensioner av bittra, misslyckade & avundsjuka idioter.

  1. Tack för din kommentar! Jag ser det också så; min blogg är mina tankar, funderingar och åsikter samt kunskap som jag har samlat på mig. Tanken är ju att inspirera andra så kul om du tycker att läsningen här är givande!

Lämna en kommentar

Annons
Annons