Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Gravidmage vs bukfetma – så lika men ändå så olika

Jag kommer ihåg att Anna skrev ett inlägg där hon jämförde sin gravidmage med en fet mage på grund av bukfetma när hon var gravid. Hon har helt rätt i att likheten mellan en gravidmage och en bukfet mage är slående.Min gravidmage för en vecka sedan – vecka 26+6Närbild av en bukfet mage, tagen från svd.se

En gravidmage och en bukfet mage är lika till utseendet. Kroppen är (oftast) smal i övrigt och endast magen är rund och sticker ut som en stor boll. Både som överviktig och som gravid (i alla fall som höggravid) blir man begränsad i vardagen på ett liknande sätt. Det är jobbigt att springa, hoppa, gå riktigt snabbt och/eller långt samt att stå böjd under långa stunder. Men där slutar likheterna.

Olikheterna dem emellan är desto fler. En gravid kvinna har en tjock mage för att hon bär på ett barn där inne. En bukfet person (oftast handlar det om män) har en tjock mage för att han (eller hon) har ätit för mycket osund och fet mat och förbränt mindre kalorier än han (eller hon) har stoppat i sig.

En annan olikhet är att en gravidmage är ett tillfälligt tillstånd. Jag kommer förhoppningsvis återfå min plattare mage efter att jag har fött min bebis. Men en person med bukfetma kan ha svårare för att bli av med sin feta mage. Det krävs ett hårt jobb för att gå ned så mycket i vikt och många orkar (tyvärr) inte med detta.

Att vara gravid är inte hälsofarligt, vilket det definitivt är att ha bukfetma. Anledningen till att den typen av fetma är hälsofarligare än annan fetma är för att överskottsfettet sitter kring hjärtat, vilket innebär en större risk för att få en hjärtinfarkt. Bukfetman gör också att sockret bryts ner sämre i kroppen på grund av att insulinet fungerar sämre. Detta gör att bukfetma ökar risken inte bara för hjärtsjukdomar, utan även för typ 2 diabetes.

En fet man mäter sitt omfång runt magen (bild tagen från fullkornsfia.blogg.se). Jag med min mage för en vecka sedan i vecka 26+6.

Enligt Läkemedelsvärlden lider över hälften av alla kvinnor och män över 60 år av hälsofarlig bukfetma. Detta är alarmerande, tycker jag! Män som har en bukomkrets på 120 cm har fördubblad risk att dö i förtid medan samma siffra för kvinnor är 115 cm.

Personligen har jag mycket svårt för att förstå hur man kan låta det gå så pass långt att man mäter så mycket runt midjan i ett icke-gravid tillstånd. Dels är det hälsofarligt och dels begränsar det vardagen på många sätt; man blir mer orörlig, har svårt för att orka med, blir trött av att gå i trappor o.s.v. Hoppas att jag med min blogg kan ge lite inspiration till de där ute som behöver minska sitt mått kring midjan!

6 kommentarer

 1. Har man varit gravid och vet hur det känns att knalla runt med en bautamage har jag SVÅRT att förstå hur man skulle “stå ut” med en mage som var i princip lika stor pga fetma! Alarmerande är det 🙁

  …och en gravidmage är MYYYYYCKET finare än en “vanlig tjockismage” ju. Åh, vad du är fin! 😀

 2. Det är läskigt sånt där! Jag har själv haft större mage (både som gravid och som tjock) men jag slutade med mitt hemska leverne innan det blev så pass allvarligt…Dock är det svårt att bli av med fett på magen. Det är först nu som jag får till det faktiskt…jag är smalare överallt, äter bra, tränar bra och ändå tar det tid att bli av med magen! 🙂

 3. Jag tycker din mage är sååå fiiin och har ingen som helst likhet med fetmamagar! (lider med dem som har fetma…) Så roligt att ta magbilder, jag gjorde oxå det vid mina graviditeter. Ibland ser jag nog ut att vara i femte månaden nu oxå, har alltid haft putmage och än värre blir det när jag slarvar med maten, trots att jag tränar varje dag. Platt mage har aldrig varit ett mål för mej, jag känner magrutorna innanför det mjuka och jag är skapt som en makaron, svankrygg och putmage,det är bara att acceptera!

 4. Du är så FIN! Gravida tjejer är bland det vackraste jag vet 🙂

  Håller med om att det är svårt att förstår hur man kan låta det gå så långt. Det är där du & jag kommer in & förhoppningsvis peppar till ett mer aktivt liv.

  Ha en skön söndag!
  Kram

Lämna en kommentar

Annons
Annons