Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Kan man träna när man är förkyld?

Just nu är det många som är förkylda eller sjuka på annat sätt. Jag märker det bland annat på jobbet då flera av mina säljare eller deras barn är hemma och sjuka. Ibland kan det vara svårt att veta vart gränsen går för om man kan träna när man har en förkylning i kroppen.

Runnersworld.se skrev häromdagen om ämnet:

  • De virus som orsakar en rinnande näsa älskar torra slemhinnor, så svett kan faktiskt till viss del ha en positiv påverkan mot virus. När man tränar höjs kroppstemperaturen samtidigt som blodtillförseln till näsan ökar. Har man bara symtomet en rinnande näsa kan det alltså till och med vara smart att träna.
  • Vid feber och/eller halsont är det helvila från träningen som gäller. När man har feber ska man varken jobba eller träna, utan endast vila och sova. När det gäller halsont är det viktigt att inte låta sig luras av halstabletter. De kan få dig att känna dig bra i halsen fastän du egentligen fortfarande har ont. Känn ordentligt efter innan du fattar beslutet om träning är aktuellt!
  • Man bör inte träna med minsta infektion i kroppen eftersom det ökar risken för hjärtmuskelinflammation.
  • För att minska risken att bli sjuk gäller följande: Ät regelbundet, byt tröja/duscha direkt och få i dig energi snabbt efter att du tränat, sov helst åtta timmar om natten, tvätta händerna ofta och undvika chipsskålar och liknande som haft besök av många händer.
  • För att öka chanserna att bli frisk snabbare vid sjukdom är följande bra tips: Drick varmt te med ingefära, honung och citron, ät mycket vitlök och C-vitaminer i form av citrusfrukter och köp probiotika från Apoteket.

Själv har jag inte blivit smittad ännu och hoppas såklart att det förblir så. Men jag är ganska säker på att det har mycket att göra med att jag följer de tips som jag just nämnde: jag äter ordentligt, nyttigt och regelbundet, jag tränar, jag försöker sova så mycket som jag behöver och jag undviker att ta i sådant som jag tror/vet att många andra har kladdat på. Det räcker ganska långt!

Hoppas att ni också har fått hålla er friska!!!

Här kan ni läsa om hur jag kurerade mig i vintras när jag var förkyld, men inte hade feber. Här kan ni läsa om hur jag kurerade mig förrförra vintern när jag var riktigt förkyld.

Lämna en kommentar

Annons
Annons