Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Citron- och honungsglaserad kyckling med rostade rotfrukter

Jag lagade en mycket god lunch idag, inspirerad av detta recept, men omgjord lite grand. Det blev en kycklingrätt med smak av citron, honung, timjan och rosmarin. Till det ugnsrostade rotfrukter. Kycklingen blev mycket saftig och alltsammans fick en mycket god smak.

Denna rätt är väldigt enkel att laga och framför allt är den bekväm då den sköter sig bra själv i ugnen. Man ska dock se till att börja med maten i tid då den behöver vara i ugnen i över en timme. Här kommer dagens kycklingrätt i receptform.

Citron- och honungsglaserad kyckling med rostade rotfrukter

4-5 portioner

1 hel färsk kyckling á 1,2-1,6 kg
2-3 msk citronsaft
1 msk honung
2-3 msk olivolja
rosmarin
timjan
salt
peppar
3 vitlöksklyftor
10 potatisar
5 morötter
½ rotselleri
1 gul lök

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda sedan till marinaden till kycklingen genom att röra ihop citron, honung, olivolja, örterna och kryddorna i en skål. Skala vitlöken och dela klyftorna i mindre bitar. Lägg dem i innanmätet på kycklingen där du även lägger lite av marinaden. Pensla kycklingen med resten av marinaden. Ställ in i ugnen, gärna med en köttermometer i kycklingen.

Skala och dela alla rotfrukter i mindre bitar; stavar och klyftor. Lägg dessa runt kycklingen på en plåt med olivolja, örter och flingsalt. Låt nu allt bli klart i ugnen. För kycklingen tar det dryga timmen och för rotfrukterna går det snabbare. Köttermometern ska visa 75 grader. Då är kycklingen klar.

Vill man kan man servera en kall sås till denna rätt. Blanda då ihop lätt creme fraiche, naturell yoghurt, lite honung, citron och persilja. Smaka av med salt och peppar.

Kycklingrätten med och utan sås.

Jag är mycket nöjd med dagens lunch. Det blev också mycket mat över så nu har vi ett gäng matlådor att ta av! Här hittar ni receptet på en liknande kycklingrätt: Citron- och ingefärskyckling med kikärtor, rotfrukter och grönsaker.

Lämna en kommentar

Annons
Annons