Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Oatly Havremjölk vs vanlig mjölk

iskaffe-1

När jag vill ha något i mitt kaffe eller till min gröt väljer jag vanlig mjölk av en lättare variant. Jag har tidigare aldrig testat havremjölk eller sojamjölk, men de senaste dagarna har jag druckit en del Oatly Havremjölk eftersom den fanns med i Renée Voltaires frukostkasse. Smakmässigt vinner den vanliga mjölken stort för mig. Kanske beror det på en vanesak, jag vet inte. Men att dricka kaffe med en smak av havre är inte gott enligt mig. Till gröt fungerar det dock bättre med havremjölk eftersom gröten ändå smakar havre från början.

Vilken av mjölk och havremjölk är då bäst att välja ur hälsomässiga skäl? När man läser om de båda dryckernas innehåll så ser man att båda innehåller många viktiga näringsämnen. Så vilken man väljer beror främst på vad man är ute efter. Nedan listar jag de båda mjölksorternas fördelar från ett näringsinnehållsperspektiv. Men först ett annat litet tips!

Arla Lättmjölk:

 • har en låg fetthalt (0,5%)
 • innehåller A- och D-vitaminer
 • proteininnehållet är 3,4%, vilket är 2,4% mer än havremjölkens
 • innehåller 18 av 20 viktiga näringsämnen som kroppen behöver varje dag
 • innehåller mycket kalcium – 1/2 liter mjölk per dag täcker 3/4 av det dagliga kalciumbehovet

Oatly Havremjölk:

 • har samma låga fetthalt som lättmjölken: 0,5%
 • det fett som finns i havremjölken är omättat medan mjölken innehåller mättat fett
 • innehåller ingen laktos, vilket är fördelaktigt för den som är intolerant mot detta
 • Om man har ett behov av att minska LDL kolestrolvärdet ska det vara fördelaktigt att välja havremjölk.

Kolhydratsinnehållet och andelen sockerarter är nästan av samma mängd hos de båda mjölksorterna. Kostfiberinnehållet skiljer sig inte heller mycket åt mellan de båda; havremjölken har 0,8% och mjölken 0%. Båda produkterna är nyckelhålsmärkta.

Det finns fördelar med att välja både vanlig mjölk och havremjölk. Men eftersom den vanliga mjölken smakmässigt är mycket godare enligt mig kommer jag fortsätta med att dricka vanlig komjölk. Vad väljer du; vanlig mjölk, havremjölk, sojamjölk eller någonting annat?

webbkurs Sött utan socker

Vill du hitta till ett liv med lite mindre av det vita raffinerade sockret?

Om du vill få mer tips på hur du kan njuta av sött godis utan att behöva äta raffinerat socker kan min webbkurs Sött utan socker vara något för dig. Klicka på länken och läs mer om kursen!

Köp webbkursen Sött utan socker här!

29 kommentarer

 1. Intressant! Har aldrig testat annan mjölk än den vanliga. Jag är ute efter proteinet när jag använder mjölkprodukter och då känns vanlig som ett bättre alternativ! Tack för att du delar med dig!

 2. Jag väljer alpro soja osötad i mitt kaffe…för att det smakar så otroligt gott när man gör latte. I övrigt tar jag alltid vanlig mjölk i första hand, men för smaken så vinner sojamjölken i kaffe. Men det måste var rätt sort…annars smakar det “peck”!

 3. Jag använder alltid havre eller sojamjölk till smoothies, men till gröt vanlig mellanmjölk. Dricker inte mjölk annars i glas. Enbart till flingor eller gröt.

 4. ÄLSKAR vanlig mjölk, men kul att prova något annat nu när jag ammar Olle och han är känslig, så det blir Oatlys havremjölk, som jag nyligen lärt mig dricka! Gärna efter träning. Å Alpro soya i kaffet, gärna som latte 🙂 Annars funkar Oatlys iMat i kaffet om man vill lyxa m lite “gräddsmak”

 5. Jag tål inte längre att dricka mjölk p.g.a. känslig mage. Jag skulle säga att det till stor del är en vanesak vad gäller smaken och man ska aldrig köpa en alternativprodukt i tron att den ska ersätta en mjölkprodukt smakmässigt. Sojamjölken är ju den som innehåller mest protein, havremjölken gillar jag inte smaken på. Rismjölk dricker jag en del. Den smakar ganska sött utan att innehålla något tillsatt socker. Vill tillägga att såväl havre- som ris- och sojamjölk finns i kalcium- och vitaminberikade varianter, så för just den delen behöver man inte välja vanlig mjölk. 🙂

 6. Ska man ha havremjölk i latten måste man ha en liten skvätt vanlig mjölk också. Då blir det supergott!

 7. Att dricka mjölk i kaffet för att få i sig lite proteiner känns ju inte så effektivt. Smak är en vanesak så varför inte vänja sig vid det som är det bästa. Käka tonfisk för proteinerna och spola mjölken.

 8. En art i SvD 2013 tog upp att en beståndsdel i mjölk EJ var bra för protestatacancer samt bröstcancer – som ökar. Soyamjölk är väl inte heller lyckst då soya påverkar hormonerna..? !
  Undrar därför om smaksatt havremjölk med t.ex choklad är smakmässigt okay el t.o.m gott
  till kaffet, ?? <– Några goda och bra TIPS..? <–

 9. Råkade hitta detta inlägg av en slump, och tänkte bara nämna den – för mig, åtminstone – viktigaste detaljen i den här debatten och ge ett tips.

  Varför testar ni inte oatlys “ikaffe” som är framtagen just för att få den där mjuka och lena smaken som en som inte gillar sitt kaffe svart och bittert ofta är ute efter?

  Sedan jag forskade lite i hur mjölkproduktionen egentligen går till (för att jag inte förstod varför en del tyckte det var så hemskt otäckt att dricka mjölk) och insåg att majoriteten av de kalvar som föds är en biprodukt i mjölkindustrin så kände jag att det, för mig, inte var försvarbart längre att fortsätta konsumera just komjölk
  – helt enkelt pga den etiska konflikt som uppstår då ifall en bryr sig om djuren, tänker på dem som individer och inte maskiner eller objekt som vi kan göra vad vi vill med för vår egen vinning.

  Blev en lång notis, sorry, men ville bara dela mina egna tankar och känslor kring frågan, eftersom den här texten om mjölk vs havre inte nämner den etiska fördelen med att ditcha komjölken och testa sig fram med andra alternativ (oatly ikaffe säger jag bara!!).

 10. Oj hoppsan, såg hur gammalt inlägget var nu, tyckte det stod 2016 nånstans. Men det kanske hjälper nån att tänka till som bara råkar hamna här precis som jag gjorde.

 11. Klart havremjölk är laktosfri. Viktigare är att den är mjölkproteinfri. Vi gör av med mer havremjölk och havregrädde här hemma än komjölk. Ska man ha en havreprodukter i kaffet ska det vara oatly iKaffe. 3% fett i den. Upptäckte den när jag inte kunde äta mp när jag ammade. Men komjölk är lätt godast i kaffe.

Lämna en kommentar

Annons
Annons