Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Tacopajer till middag

Jag lagade till en god tacopajsmiddag ikväll som jag, maken, systern och svågern fick njuta av. Två olika tacopajer blev det; en lite nyttigare med mer fullkorn och proteiner och mindre fett och en vanlig tacopaj.

Tillbehören vi åt till pajerna var tacosås, gräddfil, en sallad och guacamole gjord på mosad avokado, en skvätt citronsaft, pressad vitlök, chili och svartpeppar. Här kommer receptet på den nyttigare varianten av tacopaj.

Fiber- och proteinrik tacopaj
4-6 portioner

Pajdeg:
2½ dl fullkorns dinkelmjöl
100 gram keso
2-3 mask vatten

Fyllning:
1 gul lök
500 gram nötfärs, 10% fett
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk sambal oelek
chilipulver
paprikapulver
peppar
spiskummin
en skvätt vatten

Äggstanning:
3 ägg
3 dl mjölk
peppar
100 gram fetaost

Blanda mjöl, keso och vatten till en deg. Tryck ut den i en form med löstagbar kant. Ställ in den i kylen under ca 30 minuter.

Under tiden kan du göra köttfärsen. Skala och hacka den gula löken och bryn den i olja. Lägg köttfärsen i stekpannan och låt den få fin färg. Pressa ner vitlöksklyftorna, tillsätt sambal oelek och krydda med kryddorna. Låt allt fräsa i pannan. Tillsätt en skvätt vatten, lägg på lock och låt puttra på svag värme i 5-10 minuter. Smaka av och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader och låt pajskalet gräddas där i ca 15 minuter.  Ta ut pajskalet och fyll det med tacoköttfärsen. Skär kuber av fetaosten och lägg över köttfärsen. Blanda ägg, mjölk och peppar med en gaffel i en skål. Häll sedan denna äggstanning över pajen. Grädda vidare i ugnen i ca 35 minuter tills äggstanningen är fast och pajen har fått en fin färg.

Servera gärna tacopajen med liknande tillbehör som vi gjorde; en blandad sallad, tacosås, guacemole och gräddfil.

8 kommentarer

  1. Låter som en super god paj, ska absolut testa ditt recept men kommer nog att jag gör den men kycklingfärs istället, (då jag inte äter nötkött). Och pajdeg med keso, mmm keso är ju så gott och kan användas till så mycket. Bra recept du tips om 🙂

Lämna en kommentar

Annons
Annons