Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Aioli – gott och enkelt

kyckling aioli

Det var inte alltför många veckor sedan jag testade att göra aioli för första gången. Jag har inte gjort det tidigare eftersom jag har fått för mig att det ska vara så svårt att göra. Men det visade sig att det inte alls är svårt att göra. Aioli är dessutom gott och passar till så många olika slags maträtter, till kyckling, alla sorters fisk och kött. Jag är för tillfället såld på det totalt!

kyckling aioli

Aioli

4 portioner

2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja
2 msk olivolja
cayennepeppar, chili eller annan valfri krydda
salt och peppar
1 limecitron/ eller 2 msk lime- eller citronjuice

Skala och pressa vitlöken. Lägg vitlök, äggulor och senap i en skål. Vispa i oljorna i en tunn stråle lite i taget så att såsen tjocknar. Vispa i droppvis med olja i början och vispa sedan hela tiden tills du får en jämn och tjock sås. Smaka av med kryddor och lime alternativt citron.

Tonfisksallad med aioli
Kyckling, ugnsrostade rotfrukter, grönsaker, avokado och keso med aioli.
Pasta- och tonfisksallad med aioli
Kycklingburgare Thai Style med aioli
Kycklingburgare Thai Style utan kolhydrater med aioli

12 kommentarer

 1. Aioli är ju verkligen rymt gott. Måste testa receptet, för just aioli brukar jag vara slö och köpa färdig. underbart gott att doppa nyfångade räkor i till sommaren. (tillagade såklart)

 2. Mmmmm!
  Just tonfisken ger mig inga mmm känslor dock. Jag föråt mig då jag tränade som en galning och bara åt tonfisk och råris under en lång period. Kan inte ens öppna en tonfiskburk utan att hulka mig idag haha. Urk!
  Ha en härlig torsdag du med och tack (som alltid) för dina rara ord 🙂

 3. Aioli “is da shit” .. 😉 Gott till mycket – särskilt sommarens grillningar!
  När jag gör den brukar jag ta ett HELT ägg istället för 2 äggulor. Synd att kasta vitorna .. och blir lika gott tycker jag. (Lite extra protein ..;).
  Brukar lägga alla ingredienser i en handmixerburk och mixa allt – 5 sek!

  = )

  1. Bra att det fungerar att ta ett helt ägg i aiolin. När jag har använt bara äggulorna har jag använt äggvitorna till min morgongröt istället. Man kan ju inte slänga god och nyttig mat!

   Ser också fram emot att äta aioli till sommarens grillningar!

Lämna en kommentar

Annons
Annons