Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Apropå den pågående kolhydratsdebatten

Nyttiga, fiberrika och långsamma kolhydrater

Nyligen lanserades en forskningsstudie som visar på att risken att drabbas av stroke eller hjärt- och kärlsjukdomar ökar när man äter lite eller inga kolhydrater, som i dieter som LCHF och Atkins. Jag gissar att det inte är så många av er som har missat det?

Personligen tror jag att vi människor är olika känsliga för kolhydrater, men jag tror att alla behöver dem.
Däremot förespråkar jag att äta kolhydrater med mycket fibrer och som är långsamma. De snabba kolhydraterna, som socker, vitt mjöl, vitt ris, snabbmakaroner osv, har ingen av oss behov av. Jag tror också att vi kan behöva olika mycket av kolhydrater. Själv mår jag bra av att dra ned på dem under eftermiddagen och kvällen. Men det finns andra som inte skulle ha någon energi alls om de åt en måltid helt utan kolhydrater.

Det resultat som studien visar gör att jag blir ännu mer övertygad om att vi behöver äta kolhydrater. Det som däremot är synd med studien är att man inte har tagit reda på vad för slags proteiner, fett och kolhydrater dessa 44,000 kvinnor har ätit under dessa 16 år som studien har pågått. Om det är mycket korv och bacon de har ätit kan jag förstå att risken för dessa sjukdomar ökar.

Något jag tycker är tråkigt är att LCHF-anhängare som Annika Dahlqvist och Katrin Zytomieska inte tar till sig studieresultatet utan istället menar att de har fuskat med resultatet och att det ligger något skit bakom.

Då gillar jag bättre det Expressens krönikör Anna Bäsén skriver:
“Det finns ändå en hel del som de flesta experter är överens om. Och det är det här:
Dra ned på snask, läsk och andra snabba kolhydrater. Prioritera långsamma kolhydrater som rotfrukter, grönsaker och fullkornsprodukter. Ät mycket grönsaker, frukt och bär. Välj proteinkällor som fisk, skaldjur, fågel och baljväxter framför korv och rött kött. Rök inte och ta det lite lagom med spriten. Och det viktigaste: Ät lagom mycket och försök röra på dig varje dag.
Så löser det sig.”

Varför krångla till det så mycket? Ät av allt i rimliga mängder! Det tror jag på!

Här kan du läsa om när jag tidigare har skrivit om kolhydrater.

16 kommentarer

 1. Håller helt med dig! Jag gör som du, äter inte så mycket kolisar på kvällen (om jag inte cyklat väldigt långt och sent på dagen) . För jag mår helt enkelt bäst då. Jag undviker vitt mjöl så mycket jag kan och även vete. När det kommer till socker äter jag hellre råsocker, det är gott i min gröt på morgongen, så där vill jag inte vara utan. Snabba kolhydrater – i mycket måttlig mängder och långsamma kolisar – ja! Vi behöver alla våra näringsämnen i kroppen, då de alla har varsin funktion. Det innebär att plockar man bort ett, måste de andra vikariera och därmed kan de inte fylla sin egna funktion helt och fullt. Enkelt förklarat 🙂

 2. Håller helt med dig!
  Detta borde alla ta till sig av!
  ÄT AV ALLA KÄLLOR! Det har man ju gjort sedan ur tider. Klart vi ska ha allt av allt.

  Dessa diet grundare, är bara ett skrik på pengar…
  USH!

  LEVA OCH MÅ BRA och äta lagom av allt! och självklart lyxa till det, vi mår alla bra av det!

  Livet är för kort för att leva under regler……

 3. Det var iof LCHP som var med i originalstudien. Fattar inte varför media strulade till det…
  Hur som helst håller jag med om att man behöver lite av allt. Vart tog sunt förnuft vägen? Och det här med att känna sin egen kropp, lyssna till vad man mår bra av.
  Blir så less på allt dietprat hela tiden. Ät, träna och må bra. Så trist om man sitter där vi 80 år och inser att man glömt leva för man bara velat ha den perfekta kroppen, kosten, livet mm…
  Carpe Diem 🙂

  1. Bra sagt. Jag vill inte vara en sådan som ångrar att jag levde för strikt med kosten när jag blir gammal. Och man blir inte lyckligare av att väga något kilo mindre eller vara något mer väldeffad. Det är jag säker på!

 4. Jag tycker bara de är så larvigt alltihopa. Jag äter som du vet mindre kolhydrater(jag utesluter inte dem, det gör ju ingen som äter LCHF), de är ju just de som LC står för, Low Carb. Inte No Carb. Sedan äter man inte mer kött, utan normal portion, sås och grönsaker till detta 😀

  Expressens artikel hade jag missat, de lät logiskt. Jag tycker de ska satsa på dessa människor ist. Sätt pengarna på de som inte kan sluta med sockret. De är viktigare. LCHFare håller sig borta ifrån sockret och har inte de behovet. Det är sjukt konstigt egentligen: Jag har gått ifrån att vara besatt till att inte ens vara sugen/vilja ha. Härlig känsla iofs för det är ju egentligen inget jag har ett behov av 😀 Sedan finns de ju de gånger jag har velat testa och se om jag kunnat äta en bakelse eller så, men faller dit med en gång. Bäst att hålla sig borta helt ist. Finns så mycket annat gott att äta.

  Det bästa är när man hittar de som man själv trivs med tycker jag, de är de som är viktigt. Bra råvaror och träning gillas alltid. Vi får se vad som skrivs härnäst 😀
  Ha en fin resterande helg! Kramar

 5. Nja, allt är väl ändå inte en plus minus grej, det handlar en hel del om hormonbalans också t.ex insulin. Men det går sällan fel med “riktig” mat så länge man är obeservant. De flesta dieter, lchf, paleo, gi mm. förespråkar ju att man äter mer “riktig” mat, dvs bra råvaror. Jag tror inte att det här med dieter är svårare än JERF (Just eat real food)

Lämna en kommentar

Annons
Annons