Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Igår lagade jag ett, för mig, nytt tillbehör till vår laxlunch. Och samma tillbehör äter jag av också idag till min lunch med lax och annat: en ärtpesto. Enkelt, gott och smakrikt, tycker jag i alla fall. De andra i familjen var inte lika förtjusta i denna röra.

Ärtpesto visade sig vara hur enkelt som helst att göra och jag kan inte förstå varför jag inte har testat det tidigare. Älskar annars vanlig pesto, gjord på basilika och röd pesto är också en favorit. Och nu har jag alltså ytterligare en pestosort som jag gillar.

Till laxen och peston gjorde jag en fräsch och god sallad gjord på romansallad, gurka, tomat, avokado, soltorkade tomater och pumpafrön. Här kommer receptet på ärtpeston.

Ärtpesto

tillbehör till ca 4 portioner

3 dl ärtor
1-2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja eller olivolja
peppar

Koka ärtorna enligt anvisningarna på förpackningen. Häl av vattnet. Mixa dem sedan tillsammans med vitlöken. Jag tog två vitlöksklyftor i den pesto jag gjorde, men då blev den också ganska så stark. Vill man ha en mildare vitlökssmak rekommenderar jag en klyfta.

Strila i oljan i ärtmixen och fortsätt mixa tills konsistensen är slät. Krydda med peppar och smaka av.

Vill man kan man även tillföra riven parmesanost och rostade pinjenötter i peston.

Den här gången åt jag ärtpeston tillsammans med lax, ägg, kokta morötter och den fräscha salladen. Nästa gång ska jag testa att äta denna ärtpesto till kyckling istället. Annars kan jag tänka mig att den smakar gott till pasta, ruccola och fetaost i en vegetarisk rätt.

Lämna en kommentar

Annons
Annons