Godare än julmat

En fördel med att vi inte firade julafton hemma hos oss är att vi inte har kylen full med rester från julbordet. Det brukar vi annars alltid ha och då finns det att äta av julskinka, sill, lax, köttbullar och prinskorv fram tills någon gång i januari. Eftersom jag har tröttnat på julmaten lagom till juldagen så är det skönt att kunna äta vad vi känner för dessa mellandagar istället för att ”vara tvungna” att äta upp julmaten.

Har man laxrester hemma, från julbordet eller i alla fall, är det alltid lika gott att äta den med kokt potatis och någon sås. En av de rätter vi har ätit av dessa dagar. Tillbehör som broccoli, sallad och citron är gott till.

Idag lagade jag till en kycklingrätt med inspiration från Medelhavet. Eller det jag inspirerades av var egentligen den rätt min syster lagade när vi hälsade på hennes senast i Birmingham. Timjan, soltorkade tomater, vitlök, olivolja och fetaost fick sätta smak på kycklingen. Och det smakade allt annat än julbord!

Jag stekte kycklingfiléer i bitar. Kryddade med peppar, chili och timjan. När de hade fått stekyta sänkte jag temperaturen och lät de bli klar under lock. När kycklingen nästan var klar skar jag soltorkade tomater i bitar och strödde över den.

Det var gott med fetaost och en sallad gjord på tomater, vitlök, olivolja, flingsalt och peppar till. I ugnen rostade jag potatis, morot, palsternacka, paprika och lök i olja och kryddor medan jag lagade till det andra.

Om man har mycket rester från julbordet hemma finns det många goda rätter man kan laga till, som inte påminner om julen så mycket. Testa till exempel:

  • Köttbullar i tomat- och vitlökssås med spagetti
  • Pyttipanna gjord på potatis, köttbullar och korv. Serveras med rödbetor och stekt ägg
  • Lax med dillstuvad potatis
  • Knäckebröd med julskinka och senap
  • Tortillapizza med julskinka, champinjoner och (jul-)ost
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.