Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Förkylningar och träning

Min termosmugg med te på stationen i morse

Vissa veckor har jag svårt att få till så mycket träning som jag skulle vilja. Förra veckan var en sådan vecka. Eftersom jag lämnade och hämtade nio gånger av tio gick så gott som all min tid till jobb, förskolelämningar och -hämtningar samt det man behöver hinna i hemmet och med familjen. Men denna vecka, när mannen jobbar mindre och Lillkillen dessutom är hemma sjuk så att mannen vabbar, har jag möjlighet att träna så gott som varje dag om jag vill. Typiskt nog så dras jag med en förkylning just denna vecka och då är träning inte att tänka på.

Tyckte att förkylningen blev bättre igår, men i natt vaknade jag flera gånger av att jag hostade och jag var igentäppt i gångarna. Så det träningspass jag hade planerat för i morse fick jag ställa in.

Det här med att träna när man är förkyld är verkligen ingen bra idé. Jag vet många som gör det och jag har gjort det själv en hel del tidigare. Många tycker att det är ok att träna så länge man inte har feber eller riktigt ont i exempelvis hals eller huvud. Men är man förkyld, om man så “bara” är snuvig eller hostig så har man en infektion i kroppen och då gör man klokast i att vila helt.

Åsa skrev ett klokt inlägg om detta häromdagen och jag håller med henne helt. Som hon skriver; vår kropp är det viktigaste vi har. Är det då inte bättre att låta den bli helt frisk först istället för att utsätta den för en ansträngning som träningen innebär och få till ett halvdant pass bara för att man är så sugen på att träna? Dessutom är smittorisken större när man befinner sig nära andra, svettas och delar redskap eller maskiner.

Så till dig som har svårt att avstå från träningen när du är förkyld; tänk efter en gång till. Är inte din kropp och din hälsa viktigare att ta hand om än att du ska få gå på det där träningspasset?

Skrovlig i halsen som jag var i morse var det gott att ha med sig en mugg med varmt te på tåget på väg till jobbet. Varför har jag inte tänkt på att ta med mig termosmuggen tidigare?

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons