Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hembakat – tre sorter

När jag kom hem i morse efter att ha promenerat med Wilmer till förskolan och tillbaka så kände jag för att hänga inomhus. Det är molnigt ute idag och regnet hänger lite i luften. Så vad passar inte bättre då än att baka kakor? Jag har den senaste tiden varit lite sugen på några olika sorter så två sorters kakor och en paj fick det bli idag.

De Chocolate Chip Cookie Woopies, som syns på översta bilden har jag bakat förut och vet att de är riktigt goda och chokladiga. Receptet kommer från Leila Lindholm och jag följde det nästan rakt av.

Chocolate Chip Cookie Woopies
 ca 12 stycken dubbla kakor

Kakor:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
100-150 g mörk eller ljus kvalitetschoklad (jag tog både och)
Peanutbutter frosting: 
1 dl mjukt jordnötssmör
4 dl florsocker
4 msk kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, strösocker och sirap krämigt. Jag använde min Kitchen Aid, men det går annars bra att vispa med elvisp eller för hand. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker, ingefära och kardemumma och vänd ner det i smeten. Knåda försiktigt in grovt hackad choklad i degen. Rulla degen till små bollar och lägg dem med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i 12–15 minuter. För mig tog det 14 minuter. Låt svalna.
Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffe och vispa ihop frostingen så att den blir krämig. Lägg ihop kakorna till whoopies med frosting emellan.

Ungefär hälften av min frostingsmet blev över. Tycker inte att det blir gott om man har för mycket frosting mellan kakorna. Så nu har jag en omgång frosting i frysen att ta fram och använda nästa gång jag bakar cookies. 

Jag har tidigare läst om Sofia och de kolakakor med solroskärnor som hon brukar baka. De låter och ser väldigt goda ut enligt hennes beskrivning så dessa kakor testade jag att baka idag.

Kolakakor med solroskärnor 
25-30 stycken

200 gram rumsvarmt smör
2,5 dl ljust muscovadosocker
4 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
1,5 dl solroskärnor

Sätt ugnen på 175 grader. Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Jag använde min Kitchen Aid, men fungerar lika bra med elvisp. Tillsätt sedan sirap och rör om. Ha i båda mjölsorterna, vaniljpulver och bakpulver. Rör om igen till en klumpig massa. Tillsätt solroskärnor på slutet och rör kvickt ihop degen. Detta för att solrosfröna ska behållas så hela som möjligt.

Rulla sedan bollar av degen och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Se till att ha lite mellanrum mellan kakorna. Platta till dem något med en gaffel. Grädda i ugnen i 12-15 minuter.

Resultatet blir kolakakor med krispiga kanter och segt innehåll. Jag har inte testat dem ännu, men så som det luktar i köket nu kan de inte ha blivit annat än goda.

Rabarbern frodas verkligen i vårt trädgårdsland så jag svängde även ihop en rabarberpaj. Annars kan man göra dessa godingar om man behöver använda sin rabarber till något! Receptet jag körde var ett klassiskt smulpajsrecept. 

Rabarbersmulpaj

8-10 stjälkar rabarber
½ msk potatismjöl
1-2 tsk malen kanel
4 msk strösocker

2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
150 gram smör

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skär rabarbern i skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Lägg i smöret, skuret i bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Mmmm, den blir god att äta av ikväll tillsammans med lättvispad vaniljsås!

Lämna en kommentar

Annons
Annons