Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Fiskgratäng med citron och dill – recept

I vår familj äter vi fisk lite för sällan. Jag själv äter det oftare än de andra, men det är svårt att hitta på fiskrätter som alla i familjen gillar. Det är egentligen bara lax, som alla tycker om. Det vi inte har testat tidigare är fiskgratäng så igår när jag skulle laga lunch bestämde jag mig för att göra det. Torsk och annan vit fisk brukar annars inte vara någon succé hos de andra, men i gratängform trodde jag att det skulle kunna fungera.

Ofta när jag ska testa att laga något brukar jag ta hjälp av ett recept, men den här gången improviserade jag helt själv. Och resultatet blev bra! Här kommer mitt recept på fiskgratäng.

Fiskgratäng med citron och dill
3-4 portioner

10-12 potatisar
ett block fryst torsk (eller annan vit fisk)
en stor burk crème fraiche
saften från en citron
en knippe dill
ett gäng gräslök
svart- och vitpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisarna och låt dem koka sig mjuka i en kastrull. Ta fram fiskblocket och lägg i en ugnsfast form. Blanda crème fraiche, citron, dill, gräslök och peppar i en skål. Smaka av och häll sedan detta över fisken. Sätt in i ugnen och grädda där i ca 30 minuter.

Ta ut formen ur ugnen. När potatisen är klar häller du av vattnet. Häll på en skvätt mjölk och lite smör i kastrullen och vispa den till ett mos med en elvisp. Om du har en sprits hemma så fyller du den med potatismos och spritsa över fiskgratängen.

Ändra ugnen till grilläge och ställ in formen i några minuter. Håll koll hela tiden så att den inte bränns vid. När moset och fisksåsen har fått fin färg tar du ut formen.

Servera gratängen med goda grönsaker. Jag gjorde en tomatsallad med olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar samt kokade broccoli.

Och det verkar som att vi har hittat en fiskrätt, som alla i familjen tycker om. Nästa gång testar jag nog att smaksätta den med något annat än citron och dill.

Lämna en kommentar

Annons
Annons