Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Härmapor – om barn, uteliv, motion och mat

promenad (2)

Barn gör ju som vi vuxna gör mer än de gör vad vi säger åt dem att göra. Jag märker det mer och mer hos min son och jag inser alltmer hur viktigt det är att vi vuxna föregår som goda exempel. Hur vi lever våra liv när vi har småbarn påverkar väldigt mycket hur barnen kommer leva sina liv. Det här var sådant jag funderade över när jag igår gick en svettig promenad på en timme till affären och tillbaka.

Jag hade dubbelvagnen och solen stod högt. Barnen satt skyddade av suffletterna i vagnen, men själv blev jag väldigt varm. Men just att vara aktiv, att ta promenader och vara ute mycket i den friska luften är exempel på sådant som jag anser är viktigt att göra med barnen. Det hjälper ju om de vuxna i familjen tycker det är roligt att röra på sig, hitta på saker och vistas utomhus. För det märks direkt och det smittar av sig på barnen. Jag är glad för att vi i vår familj gillar allt detta.

promenad (1)

Jag menar inte att vi är några perfekta förebilder på det här planet. Tvärtom. Vi spenderar också mycket tid framför skärmar som dator, TV och smartphone, men som kontrast till det är vi också ute och är vädret fint finns inga andra alternativ än att ge sig ut. Vi behöver alla röra på oss för att må bra och om man börjar med det från småbarnsåren tror jag att det sitter kvar senare i livet. Min uppväxt där vi ofta gjorde cykelutflykter, var aktiva i olika idrotter och spenderade mycket tid utomhus har i alla fall färgat mig.

Att jag tränar mycket hemma och har fortsatt göra det sedan vi fick barn tror jag också är bra. Wilmer har varit med på många träningspass och när jag senast tränade med gummiband i trädgården ville han också vara med. Vi körde några övningar tillsammans och tyckte båda det var lika kul. Barn tar som sagt efter. Och att vi vuxna engagerar oss i deras sporter och lekar är bra för båda parter det med. Här hemma blir det en hel del fotbollsspelande kan jag säga.

promenad (6)

Detta att barnen tar efter oss vuxna gäller ju allt. Något som jag hade funderingar kring innan jag blev mamma var det här med kosten. Jag tänkte då att jag inte ville ge mina barn några halvfabrikat eller snabbmat. Allt skulle vara lagat från grunden, det skulle vara näringsriktigt och välbalanserat. Om jag hade all tid i världen så skulle det kanske fungera. Men jag har insett att det inte är möjligt. Speciellt inte med tanke på att barnen inte äter alla måltider hemma när de väl har börjat på förskolan. Sedan tror jag inte på att ha några förbud när det kommer till maten. Jag vill inte att de ska få några funderingar kring vad som är onyttigt eller inte. De får gärna äta av allt, men i måttliga mängder av sådant som tillhör kategorin “skräpmat” och inte godis, glass och fika alltför ofta. Men så länge man inte förbjuder något så tror jag att de kommer få ett sunt förhållande till maten. Det är i alla fall min förhoppning.

Hur tänker ni kring detta med att vara förebilder för barnen, om vad de lägger sin tid på och mat för barn?

4 kommentarer

 1. Såklart är det viktigt men som sagt det får inte gå till överdrift.
  Jag kan ju ge en bild av hur det är då barnen blivit äldre (12-15)
  Självklart ska det göras uppror mot de ideal som man är uppväxt i men jag tror att grunden finns där till mat och motion. Träningsbiten är lite svår då man inte vill tvinga dom att utöva sporter bara för att men det löser sig då de provat någon säsong. Vår yngsta var verkligen ingen fotbollsspelare upptäckte vi efter några säsonger…men då rider och dansar hon istället. Äldsta är inne i en känslig period där det ska prövas…
  Ser där inlägg från föräldrar på sociala nätverk där de lägger ut bilder på när de dricker..röker och är “lediga”…vackra vyer av vinglas och solnedgångar. Jag tycker att då visar man dåligt omdöme då man har sina ungdomar som vänner. De gör som vi gör som sagt! Oj vad långt detta blev men ni gör helt rätt!

  1. Kan tänka mig att det kan vara svårt för barnen/ungdomarna att hitta rätt med träningen. Men man får låta dem testa olika sporter och hoppas att något passar dem bra.
   Gällande vad vuxna lägger upp i sociala medier så påverkar det säkert mycket. Dumt att så pass många inte tänker på det!

 2. Jättebra inlägg! Har själv inga barn än men brinner starkt för att få fler föräldrar att göra som du. Och ser fram emot att själv få va en aktiv mamma och låta barnen inspireras.
  Bra förälder bra förebild, heja dig!

Lämna en kommentar

Annons
Annons