Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Mustig köttgryta i Crock-Pot

Köttgryta Crockpot

Innan den varma chokladen igår kväll åt vi en middag, som också lämpar sig bra på hösten: en mustig köttgryta med rotfrukter, rödvin och timjan. Jag har fått en Crock-Pot Slow cooker att testa och i den tillagade vi vår höstgryta.

Under hela eftermiddagen puttrade grytan och gottade till sig utan att vi behövde göra någonting. När den sedan var klar hade alla smaker blandats ihop på ett härligt sätt och köttet var mört och gott. Här kommer receptet på vår köttgryta i Crock-Pot. Om du inte har en Slow cooker så fungerar det att koka grytan i en stor kastrull på spisen istället.

kottgryta-crockpot-recept-3

Mustig köttgryta i Crock-Pot

ca 6 portioner

 • ca 1 kg nötkött
 • 2 gula lökar
 • 2 morötter
 • 1 palsternacka
 • 1½ dl vatten
 • 1½ dl rödvin
 • svartpeppar
 • vitpeppar
 • salt
 • torkad timjan
 • 3-4 lagerblad
 • ett gäng svarta oliver
 • några soltorkade tomater
 • 2 dl grädde
 • 1 köttbuljongtärning
 • lite soja

Skala rotfrukterna och löken. Skär morötterna och palsternackorna i små bitar och hacka löken. Lägg ner dessa i Crock-Poten. Skär köttet i bitar och lägg i dessa också.

Häll på vatten och vin samt krydda med kryddorna och lägg i lagerbladen. Ställ in Crock-Poten på 6-8 timmar på låg värme eller 3-4 timmar på hög värme. Vi valde hög värme och lät den gå i drygt 3 timmar.

När tiden har gått häller du ner oliver, soltorkade tomater och grädde samt smaksätter du grytan med buljong, soya och eventuellt mer kryddor. Låt den puttra i ca fem minuter innan du serverar den.

kottgryta-crockpot-recept-4

kottgryta-crockpot-recept-5

Medan grytan puttrar klart steker du champinjoner att toppa grytan med. Vi åt vår köttgryta med de stekta champinjonerna, timjan och kokt potatis.

Det är första gången jag använder en Slow cooker. Jag gillar att den klarar sig själv och att man inte behöver passa på den under flera timmar. Helt klart smart att maten lagar sig själv. Men självklart behöver man förbereda lite samt göra en del på slutet för att maten ska bli klar. Smakerna i den gryta vi gjorde blev goda, men jag tror att den hade smakat likadant om vi hade gjort den på spisen istället. Ett stort plus är att denna Slow cooker är väldigt rymlig, vilket gör det enkelt att laga mat för väldigt många personer. Nu ser jag fram emot att testa fler recept i denna! Här kan du kika vidare om du är intresserad av en Crock-Pot.

Karinaxelsson.se på InstagramFölj mig på Instagram!

Om ni gillar det ni läser och vill få daglig inspiration om bra mat, kost, träning och hälsa? Följ mig på på Instagram där jag heter @karinaxelsson.se.

8 kommentarer

 1. Bryna alltid (understreck) alla ingredienser innan så ni maxar smakerna. Att lägga i allt rått är inte att rekommendera.

Lämna en kommentar

Annons
Annons