Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Sömn under småbarnsperioden

Smilla (3)

Alla ni som har eller har haft småbarn känner säkert igen er i det här med konstant sömnbrist medan barnen är små. Jag klarar mig bra med ganska lite sömn, men får jag lite mindre än det jag behöver så känner jag av det direkt. Som idag när jag känner av att natten gav mig lite för lite sömn. Till viss del får jag skylla mig själv. Jag satt nämligen uppe till efter midnatt för att jag mixtrade med foton och beställningar av julkort och almanackor. Men mest skyller jag på den lilla damen på bilden. Hon var nämligen klarvaken då vid halv ett när vi gick och lade oss och det tog säkert minst en timme innan vi somnade. Under natten blev det som vanligt ett antal uppvak så när klockan ringde var jag trött och inte alls utsövd.

Smilla (8)

Men så fort jag kom igång på morgonen var tröttheten som bortblåst och jag har redan glömt att jag hade tänkt ta en middagsvila på dagen. För nu tycker jag inte att jag behöver den längre. Kan dock tänka mig att jag kommer vara desto tröttare senare ikväll så jag hoppas på att den lilla damen är detsamma.

Barn är härliga. De kan verkligen somna vart de än är. Smilla är fortfarande så pass liten att hon tar sig en powernap lite då och då, vart hon än befinner sig. Det spelar ingen roll om hon sitter i barnstolen, ligger på en filt eller i vagnen. Är hon trött så somnar hon. Något vi vuxna borde ta efter lite mer.

sömn o barn

Storebror i familjen har slutat sova middag hemma sedan ungefär ett år tillbaka. Men på förskolan sover han en timme mitt på dagen och om han är riktigt trött när han är hemma brukar han slockna en stund då med. Bilden på honom är från en svettig dag i somras när han hade kört slut på sig själv och stupade i soffan och sov där en bra stund. Sedan var han igång igen.

Jag har lyssnat på ett par poddar som behandlar ämnet barn och sömn på senaste tiden. Barnvagnspromenader pratar om det i avsnitt 28 (tror jag att det var) och i Joller pratar Lofsan och Åse om det i de senaste två avsnitten. Jag fick mig en liten tankeställare när jag lyssnade på Louise Hallin i Barnvagnspromenaders avsnitt när hon menar att vi nutida småbarnsföräldrar måste bli bättre på att dra ner på kraven och prioritera sömnen före saker som ett välstädat hem, träning och annat. Är man riktigt trött så behöver man få lägga sig ner en stund mitt på dagen och sova när bebisen sover. Och då gör det ingenting att dammråttorna får ligga kvar ett par fler dagar. Hon har så rätt och dagar när jag är som tröttast gör jag faktiskt så. När jag var förkyld förra veckan var jag noga med att sova så mycket som jag behövde. En av dagarna lade jag mig ner på filten på golvet bredvid Smilla och tog mig en powernap. Wilmer hakade också på så under en stund låg vi där alla tre och softade. Så skönt!

mammaträning om sömn

Idag känner jag som sagt inte av min sömnbrist på samma sätt så jag valde att träna på som vanligt när jag höll ett mammaträningspass här hemma på förmiddagen. Annars så tycker jag absolut att man ska hoppa över träningen om man behöver sova mer.

Nu när vi kör mammaträningen inomhus kan bebisarna vara på en filt på golvet under tiden. Fungerade klockrent idag och efteråt roffade Smilla åt sig mina träningsskor. 🙂

Lämna en kommentar

Annons
Annons