Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Julbord och grönsaker

julbord (2)

Igår var en så mysig kväll. Jag tog med mig bebis i bilen och körde i en halvtimme. Hade julmusik på hela vägen och myste av det. Framme vid Gröna stugan mötte jag upp två kompisar för att äta julbord tillsammans. Jag kan verkligen rekommendera julbordet där. En äldre man bjöd på varm glögg utanför, det lyste av stjärnor och ljus och där inne var det fint dukat. Det blev en skön kväll med massor av tjejsnack och god mat.

julbord (1)

Julbordet igår var väldigt klassiskt och där fanns allt det man förväntar sig på ett julbord. Super gott så här första gången i år, men jag brukar tycka att det räcker med två-tre julbord per år. Sedan är jag nöjd och belåten och vill inte ha mer av den varan.

julbord (3)

Min förrättstallrik på julbord brukar se ut ungefär så här. Jag tar mycket av lax, lite av sill och en hel del ägg. Och så gärna någon skiva knäckebröd med ost på.

Det jag alltid saknar på julbord är grönsaker. Kål i olika former är inte min favorit. Jag vill ha fräscha, krispiga, goda grönsaker att äta tillsammans med den i övrigt ganska tunga julmaten. Varför kan det inte finnas solmogna tomater med olivolja och flingsalt, bladspenat, paprika och rårivna morötter? Inte mycket begärt och samtidigt skulle det förgylla jultallriken så mycket mer!

Till varmrätt är det egentligen bara köttbullar och ännu mer lax som jag brukar äta av. Och än en gång; några grönsaker till det hade varit trevligt.

julbord (4)

Vi tog för oss av efterrättsbuffén igår också. Där fanns mycket gott och inte bara sådant som är traditionellt för ett julbord. Jag åt äppelpaj, pekannötspaj, chokladkaka och bränd mandel. Och när det kommer till efterrätten har jag inte behov av några grönsaker.

Jag menar inte att det måste vara grönsaker på julbordet för att julmaten ska bli hälsosammare. Jag är helt okej att låta julmaten vara hur onyttig som helst eftersom jag äter det så sällan. Men den skulle bli så mycket godare med lite mer grönsaker till. Tur att vi firar jul hemma så att vi kan påverka vad vi har på vårt julbord!

2 kommentarer

  1. Mysigt med julbord, var bjuden med jobbet igår och det var trevligt! Jag håller med om mera grönsaker förutom kål i olika former, tror också att maten inte skulle bli så “tung i magen” om det fanns lite sallader till!

Lämna en kommentar

Annons
Annons