Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Ballerinagröt – recept

Ballrinagröt (1)

Förkylningarna här hemma går verkligen upp och ner i status. Efter att ha varit på förskolan två dagar blev Wilmer lite sämre i natt så idag får han vara hemma. Jag och Smilla är också ganska groggy så det blir kurering och innehäng på hög nivå denna dag.

Jag har länge varit sugen på att testa ugnsbakad gröt och i morse gjorde jag en sådan i form av Ballerinagröt för första gången. För er som gillar Ballerinakakor och gärna startar dagen med något sött är det här verkligen gröten för er. Jag är sällan sugen på sött just på morgonen så nougatcrémen blev lite i sliskigaste laget att äta till frukost, även fast den bara innehåller naturlig sötma från banan. Ballerinagröten var absolut god, men jag kommer nog äta den till fika eller mellanmål nästa gång. Däremot har jag redan mängder av idéer på hur jag ska göra min ugnsbakade gröt nästa gång jag gör det till frukost. För själva gröten var hur god som helst att äta på morgonen!

Ballrinagröt (10)

Ballerinagröt

1 portion

Gröten:

  • 1 dl fiberhavregryn
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 krm vaniljpulver
  • en uns kanel
  • ½ banan
  • 1 ägg
  • 3 msk kvarg

Fyllningen:

Ballrinagröt (14)

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda alla torra ingredienser till gröten i en skål eller bunke. Mosa banan och tillsätt den liksom ägget och kvargen. Rör om väl. Lägg gröten i en liten ugnsfast form. Ställ in i ugnen och grädda i ca 10 minuter.

Under tiden gröten blir klar i ugnen gör du nougatcrémen genom att mosa bananen och blanda tillsammans med de övriga ingredienserna. Vill man kan man även söta med exempelvis steviadroppar, men jag tyckte den blev söt nog ändå.

Ta ut gröten och stansa ut ett runt hål i mitten. Fyll hålet med crémen. Ät den medan den är varm!

Ballrinagröt (16)

Wilmer fick smaka en del av själva gröten (alltså inte nougatcrémen eftersom han inte gillar choklad). Han brukar annars inte gilla den havregrynsgröt, som jag kokar på spisen. Men den här gillade han och tyckte att den smakade som äppelpaj. Nästa gång gör jag en egen portion till honom. Kanske med äppelbitar i också så att det verkligen blir som äppelpaj!

Lämna en kommentar

Annons
Annons