Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Fazer och diskussionen om kolhydrater

Fazer föreläsning och frukost (2)

Som bloggare får jag en del inbjudningar till diverse events och happenings. Ofta handlar det då om att en ny produkt eller tjänst ska lanseras och det görs ett event för att bloggare och journalister ska skriva om det. I morse var jag på ett event i Fazers regi, som inte riktigt var av den typen. Det var istället en frukost och ett runtbordet-samtal för att beröra ämnena goda smaker och träningens effekter på hjärnan, men kanske framför allt kolhydrater och dess vara eller icke-vara.

Anledningen till eventet var alltså inte att prata om Fazers produkter utan snarare få till en diskussion med oss som var där om dagens syn på kost, dieter, kolhydrater, näringsämnen och träning. För visst är det lite väl hysteriskt det här med LCHF, paleo, glutenfritt och kolhydratsfattig kost? Det tyckte i alla fall de flesta av oss runt bordet och vi försökte komma fram till hur vi som bloggare, journalister och matkreatörer kan bli bättre på att förmedla en sund och balanserad syn på kost och hälsa.

Fazer föreläsning och frukost (4)

Själv älskar jag kolhydrater och kanske framför allt bröd (om vi inte ska räkna med choklad, godis och glass då…). Fazer har underbart goda brödsorter enligt mig och deras nyhet rotfruktsbröd är en riktig hit! Periodvis har jag dragit ner på kolhydrater, men alltid känt att jag inte kan klara mig helt utan dem. Vissa måltider äter jag dock med mindre andel kolhydrater medan jag andra gånger går loss på kanske egentligen lite för många smörgåsar. Men i det stora hela är jag nog ganska så balanserad när det kommer till kolhydrater. Jag äter dem för att de är goda, för att de får mig att må bra och för att jag inte skulle orka prestera lika bra träningsmässigt om jag inte åt av dem.

Fazer föreläsning och frukost (8)

Med och föreläste på frukosten var den kände träningsprofilen och kocken Jonas Lundgren. Han pratade om det fenomen vi har idag att vi inte längre nöjer oss med att gå ut och äta på restaurang längre. Nu vill vi vara med och laga maten och få mer av en helhetsupplevelse. Vi är också väldigt nog med vad vi äter och ställer krav på innehållet på ett helt annat sätt idag än tidigare. Och  så är vi svenskar väldigt allergiska av oss om man jämför med andra nationaliteter. Det finns nästan inget sällskap längre som går ut och äter på restaurang som inte har någon slags intolerans eller allergi, vilket ställer högre krav på restaurangerna att servera laktosfritt, glutenfritt, veganmat, äggfritt o.s.v.

Maria Lindskog, forskare på Karolinska Institutet, var också där och pratade kring forskning om hjärnan och hur mycket positiv effekt träning har på den och vårt välmående. Inga direkta nyheter, men trevligt att återigen få bekräftat hur viktig och nyttig träningen är för oss.

Fazer föreläsning och frukost (9)

Några representanter från Fazer var där och bloggare/kost- och träningsprofiler som TrendochTräning-Anna, MarathonMia, Petra från Marathonbloggen och Anki Sundin likaså. Diskussionen var intressant och det jag framför allt tar med mig är vikten av att förmedla en så sanningsenlig bild som möjligt till våra läsare. Här på FitnessochHälsa och även på mitt Instagram-konto lägger jag ju mest upp bilder på nyttig mat även fast jag såklart inte bara äter sådant. Jag gissar att ni förstår att det inte är hälsosamma smoothies och kycklingfiléer för jämnan utan att jag också äter kanelbullar av vetemjöl och vitt socker samt godis och glass mellan varven. För det är det jag tror på; att äta av allt, men inte alltid, att blanda nyttigt med onyttigt och framför allt försöka att inte tänka så mycket på vad man bör äta utan äta det man känner för och som man mår bra av (vilket kanske är lättare för mig än för många andra).

Kanske att vi är lite väl mycket av kontrollfreak i dagens samhälle? Vi vill veta exakt vad maten innehåller, vilken sorts näring en gurka innehåller och om man ska ta proteinet före eller efter träningen. Bättre vore om vi kunde släppa lite på kontrollen och njuta mer istället. Äta för att vi är hungriga och träna för att vi behöver det.

Fazer föreläsning och frukost (13)

Jag tror många av oss som var där gick vidare med mycket tankar kring detta och förhoppningsvis leder det till något mer konkret och bra. Fazer gör bra i att sälja både bröd och choklad, sådant som är gott för alla sinnen och fungerar som bra bränsle för att kunna träna hårt och effektivt.

Fick till en bild av mig och Anna också innan vi rusade vidare åt olika håll. Och när jag sedan hade satt mig i bilen och körde hem lyssnade jag, passande nog på Anki Sundins podcast Mat och Marginaler. Jag gillar den för att den går på djupet och ger mig mer kunskap om näringslära och kost. Men för en annan är den kanske lite för “avancerad” eftersom man som lekman inte behöver kunna så mycket om det ämnet. För vissa kan ju det slå över och bli för slaviskt, vilket jag tycker man ska vara medveten om och betänka innan man börjar lyssna. Alla är vi olika och det gäller helt enkelt för var och en att hitta sitt sätt att leva hälsosamt på. Jag tycker att jag har hittat mitt i alla fall!

7 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons