Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Hasselnötssmör – recept

Naturella hasselnötter är ingen favorit hos mig, men när man torrostar dem eller äter dem som smör är de himmelskt goda. Därför passade det bra att göra både och med de hasselnötter jag hade hemma. Först rosta och sedan göra smör av dem! Resultatet; ett fantastiskt gott hasselnötssmör.

Att göra ett nötsmör är verkligen super enkelt. Bara att mixa nötterna länge och eventuellt ha lite kokosolja eller annat fett i. Här kommer det enkla receptet på mitt hasselnötssmör.

Hasselnötssmör (2)Hasselnötssmör (4)

Hasselnötssmör

en liten burk

 • 200 gram hasselnötter
 • 1 msk kokosolja

Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut hasselnötterna på en plåt. Ställ in i ugnen och låt dem rostas där i 5-10 minuter. För mig tog det exakt 8 minuter, men det är lite olika hur lång tid det tar beroende på vad man har för ugn.

Låt nötterna svalna på plåten. Ta sedan en handduk och gnugga dem lätt med den så att skalen faller bort. Nötterna behöver inte vara helt utan skal, men borsta bort så mycket skal som möjligt.

Hasselnötssmör (8)

Häll nötterna i en mixer och tillsätt kokosoljan. Mixa sedan i fem till tio minuter, beroende på hur stark motor mixern har. För mig gick det snabbare än fem minuter, men så har jag också en grym mixer. Man kan behöva stanna mixern mellan varven för att skrapa ner nötter som sprutar upp på kanterna. När nötterna har blivit till en rinnande massa är nötsmöret klart.

Hasselnötssmör (10)

Häll upp hasselnötssmöret i en burk och förvara svalt. Av de 200 gram hasselnötter jag mixade fyllde de upp denna burk puls att jag fick lite till över.

Hasselnötssmör (14)

Åh, vad härligt det är att ha eget hasselnötssmör hemma! Eftersom det visade sig vara så enkelt att göra nötsmör kommer jag också testa att göra mandelsmör och jordnötssmör framöver. Och säkert någon mer variant.

Hasselnötssmör (17)

Nötsmör passar att äta till det mesta tycker jag; på smörgåsen, till keson eller kvargen, i smoothien eller på gröten. Och det är underbart att ha som dipp till frukter som äpple och banan!

Nu när jag har just hasselnötssmör hemma är det bra också för att jag kan göra hälsosam nutella av den eller använda den i en ballerinagröt.

Spagetti med hasselnötter (3)

När jag ändå var igång med att rosta nötter i ugnen gjorde jag lite extra och de kunde jag toppa min goda lunch med. Spagetti med pestosås passar utmärkt tillsammans med rostade hasselnötter!

14 kommentarer

 1. Jisses vad det vattnades i munnen, har enbart vågat mig på hadselnötssmör 1 gång men då blev det inte så lyckat men det är kanske värt en andra chans:) Såg att du sänt mig en lista, har fallit bort från bloggen av diverse olika anledningar och därmed såg jag den först nu:/ Hoppas allt är bra med dig, din blogg inspirerar som vanligt iallafall 🙂

    1. Hoppas du kommer gilla det lika mycket som jag. 🙂

     Skönt att det går åt rätt håll för dig! Har saknat dig i bloggosfären! Ta hand om dig så ser jag fram emot att läsa inspirerande inlägg hos dig framöver!

Lämna en kommentar

Annons
Annons