Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Ugnsbakad blåbärsgröt – recept

Ugnsbakad blåbärsgröt

Tidigare i veckan testade jag att göra ugnsbakad gröt för första gången när jag gjorde en så kallad Ballerinagröt. Den var god, men som jag skrev är det inte riktigt min grej att äta en söt chokladnougatcréme till frukost, även fast det söta endast kom från banan. Så igår var det dags att testa en annan slags ugnsbakad gröt. Den här gången med blåbär som smaksättning.

Ugnsbakad blåbärsgröt som en ljuvlig frukost Jag fick god hjälp av Wilmer för han ville också ha ugnsbakad gröt med blåbär. Och vi båda tyckte att det var så gott. “Som äppelpaj”, tyckte han. Blåbärspaj har han aldrig ätit så det hade han svårt att relatera till.

Själv tycker jag att det här med ugnsbakad gröt är helt fantastiskt och ugnsbakad blåbärsgröt är inget undantag. Det är gott och mättande samt innehåller bara bra saker och sådant som ger härlig energi inför dagen som kommer. Att ha i blåbär i gröten var hur gott som helst, men jag kan tänka mig att andra bär eller frukt som äpple och päron också fungerar fint.

Självklart serverades grötfaten med mer blåbär. Jag blandade även kvarg med vaniljpulver och åt till min gröt.

ugnsbakad blåbärsgröt

Ugnsbakad blåbärsgröt

2 portioner

 • 2 dl fiberhavregryn
 • 2 tsk bakpulver
 • ½ tsk vaniljpulver
 • en aning kanel
 • 2 ägg
 • 1 banan
 • en knapp dl kvarg
 • en näve blåbär

Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Mosa bananen. Tillsätt den, ägg och kvarg till det andra. Blanda ordentligt. Vänd i blåbären försiktigt så att de inte går sönder.

Häll upp smeten i två små ugnsfasta formar. Grädda i ugnen i ca 10 minuter.

Ugnsbakad blåbärsgröt som en ljuvlig frukostUgnsbakad blåbärsgröt som en ljuvlig frukostServera den ugnsbakade gröten varm, gärna tillsammans med bär och kvarg, smaksatt med vaniljpulver. Njut!

7 kommentarer

 1. Gjorde det här precis till kvällsmål. Toppade med vaniljkvarg. Både jag och frugan gillar det skarpt. Fantastiskt!

  Det påminner lite om ostkaka. Vi ska testa med hackad mandel nästa gång.

 2. Förstår inte riktigt om dublandar in bananen och kvarjen i smeten eller om det är dedu har i den lilla skålen på sidan?

  1. Hej Annika,
   Jag blandar i mosad banan och kvarg i smeten. I detta fall serverade jag även gröten med kvarg.

  1. Du kanske kan testa att ta en krämig naturell yoghurt eller om det finns keso. Hoppas att du får till det!

Lämna en kommentar

Annons
Annons