Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Vikten av sömn

Kroppsgranskarna/UR

Alla behöver vi lite olika mycket sömn. Jag verkar tillhöra de som inte kräver så mycket, men jag vet att jag tidigare gav mig själv för lite sömn. Då sov jag fem-sex timmar per natt och tyckte att jag klarade mig på det. Men eftersom det är svårt att själv märka om man lider av sömnbrist förstod jag inte det då.

Igår såg jag på ett av programmen från seren på Utbildningsradion: Kroppsgranskarna. Jag har tidigare sett avsnittet Träning och slappande och nu såg jag Vad kostar det att inte sova. I programserien experimenteras det för att ta reda på hur kroppen mår och reagerar i olika scenarion. Det man pratade om i sömnprogrammet var att vi behöver mellan sju till nio timmars sömn per natt och att vår hälsa påverkas negativt på lång sikt om vi sover mindre än så.

Det är när vi sover som kroppen återställs och man kan likna sömnen vid att hjärnan städer efter en stor fest. Vi behöver sova för att återställa, återhämta oss och hämta energi för nästkommande dag.

Faktorer som blir till följd av för lite sömn:

  • Minnesförmågan försämras
  • Prestationsförmågan försämras
  • Uppmärksamheten blir sämre
  • Risken för viktuppgång ökar

I natt har jag sovit ganska exakt sju timmar. Kanske något mindre eftersom jag har vaknat till tre till fem gånger av bebis. Mindre än så bör jag inte sova och det är lite av ett mål jag har; att jag ska hålla mina sju timmars sömn. Minst. För jag vet att jag mår bättre av det, presterar bättre och får en bättre vardag. Borta är den dumdristiga tid när jag nallade på sömnen till förmån för annat! För det är ju inte bara träning och kost som är viktiga för att vi ska må bra. Sömnen, liksom den psykiska hälsan, är minst lika viktigt.

TV-Programmet inleddes med att berätta att vi sov ungefär två timmar mer för 100 år sedan. Undrar vad det berodde på? Hade människorna då för lite att göra eller är det vi nu som har för mycket annat som lockar? Frågan är också om det var då vi sov så mycket som vi behövde eller om det räcker som vi sover nu?

Bild från UR.se

Tags : HälsaSömn

Lämna en kommentar

Annons
Annons