Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

En av de nya hälsosvamparna som har fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden är chaga. Jag fick hem att testa ett kaffe smaksatt med den svampen och en annan vid namn cordyceps. Det smakade bra, men vanligt kaffe är ändå godare.

chaga kaffe (4)

Chaga är en sprängticka, som växer på björkar. Varför den är så näringsrik är för att den sitter på trädet i 15–30 år där den suger ut näringen och koncentrerar den. Svampen innehåller så många nyttigheter att jag inte kommer ihåg namnet på dem alla, men Holistic har koll och skriver att detta ingår i chagasvampen: naturliga vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas) och aminosyrakomplex. Så en kopp kaffe spetsad med denna svamp är gissningsvis mer näringsrik än det vanliga kaffet.

chaga kaffe (6)

Det här chagakaffet görs av Four Sigma Foods och säljs av Biofood. Vanligt är annars att man gör te av ett chagapulver. Det kan man dricka som det är eller hälla i sin smoothie.

4 kommentarer

  1. Har druckit chagate i många år och det är en fantastisk dryck Jag kan rekommendera. Den är dessutom väldigt nyttig
    Och full av ämnen som kroppen behöver

Lämna en kommentar

Annons
Annons