Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Granola – recept

Egenrostad müsli är ju så gott och snäppet ännu godare är egenrostad granola. Det var ett tag sedan jag gjorde det sist, men igår gjorde jag mig en rejäl omgång. Så knaprig och smakrik granola är vad jag njuter av denna morgon till frukost.

Den här granolan är så enkel att göra och den går att variera i oändlighet beroende på vad man är sugen på och vad man har hemma. Denna gång hade jag havregryn och quinoaflingor som gryn/flingor, hasselnötter, mandlar och kokos samt solrosfrön och linfrön. Annat som kan vara gott att ha i är rågflingor, dinkelflingor, valnötter, paranötter och chiafrön. Älskar också att ha mycket kanel och kardemumma i min granola. Men det är ju en smaksak. Andra gillar kanske mer att krydda med till exempel vaniljpulver, nejlika, ingefära eller kakao. Jag hade med torkade fikon som frukt i denna omgång granola, men också det går ju att variera med exempelvis dadlar, aprikoser, äpplen eller gojibär i torkat format.

Granola (2)

Granola med smak av kanel, kardemumma och kokos

två plåtar

 • 7 dl fiberhavregryn
 • 3 dl quinoaflingor
 • 2 dl solrosfrön
 • ½ dl krossade linfrön
 • ½ dl psylliumfrön
 • 2 dl mandlar
 • 1 dl hasselnötter
 • 1 dl kokos
 • rejält med kanel och kardemumma
 • 1 dl rapsolja
 • 1 dl vatten
 • 3 dl koncentrerad äppeljuice
 • 250 gram torkade fikon

Granola (4)

Hacka nötter och mandlar grovt. Blanda dem tillsammans med övriga torra ingredienser i en skål. Tillsätt olja, vatten och det mesta av äppeljuicen. Blanda runt ordentligt så att det klumpar ihop sig. Bred ut detta på två plåtar, klädda med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 150 grader varmluft i 30-40 minuter. Beroende på ugn så tar det det olika lång tid. För mig tog det 40 minuter. Efter halva tiden tillsätter du resten av äppeljuicen samtidigt som du blandar om i granolan.

Låt gärna plåtarna stå kvar i ugnen på eftervärmen eftersom det gör granolan mer knaprig. När du har tagit ut plåtarna och granolan har svalnat skär du torkad fikon i små bitar och blandar med det andra. Lägg granolan i fina burkar.

Granola (8)

Mums, säger jag bara, för knaprig, god granola att njuta av till frukosten!

Granola (10)

Granola (13)

Granola (19)

Jag gör alltid en stor sats så vi har att ta av ett tag framöver. Men jag gissar att det inte kommer dröja alltför länge innan denna är slut.

7 kommentarer

 1. Sååå gott ju! Tänker alltid att jag ska göra granola men kommer aldrig till skott trots att jag vet att det är lätt och såå mycket godare än den man köper i affären. Får nog ta tag i detta nu!

Lämna en kommentar

Annons
Annons