Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Hälsohets, super foods och glutenfritt

De senaste veckorna har det snurrat runt en del i mitt huvud och jag har börjat ifrågasätta mycket av det som flimrar förbi i sociala medier och andra kanaler jag tar del av. Först och främst pågår det verkligen en hälsohets, vilket många kloka berörde igår i UppochHoppas juniutmaning. Hälsa har blivit något snedvridet ideal, som inte går att leva upp till, istället för det harmoniska och friska tillstånd som det är ämnat att betyda. Jag ser dagligen bevis på denna hälsohets, hur många osunda synsätt det finns på hälsa och jag tycker det är så tråkigt. Tror inte jag behöver gå in på det i detalj för ni vet nog vad jag menar. Sara pratade bra och tänkvärt kring det i en av hennes senaste Träningsglädje Talks poddar – Kroppsnoja och lite vikthets – och något konkret som jag gjorde igår var att avfölja alla på Instagram som jag tycker lägger upp för mycket fitspo-bilder och vars budskap är långt ifrån vad jag menar är hälsa.

Blueberry bowl (6)

Något annat som jag också har irriterat mig på den senaste tiden är begreppet super foods, vad som går under det och hur väl vi egentligen behöver de livsmedlen. Gojibär, chiafrön, hampa och allt det där är såklart bra och näringsrik mat. Men måste vi köpa sådant som är dyrare och kommer längst bort från vårt land för att vi ska räknas som allra hälsosammast? Vad hände med blåbär, solrosfrön och havregryn – livsmedel som har ett minst lika näringstätt innehåll och som är både billigare och finns tillgängligt närmare oss? Jag älskar förvisso chiagröt och blandar ofta i diverse super foods i mina smoothies. Men egentligen skulle jag lika gärna kunna äta den klassiska havregrynsgröten varje morgon och bli lika mätt, belåten och påfylld med näring som om jag åt super foods.

Jag lyssnade på ett avsnitt av Kropp & själ för ett tag sedan, som just handlade om det här med super foods. Lyssna på det och se om du håller med!

Och så har vi det här med glutenfritt och mejerifritt. Visst är det jätte bra för alla som är känsliga och allergiska mot gluten och laktos, att det finns alternativ. Men långt ifrån alla är det och frågan är om de alternativ till vetemjöl och komjölk som finns är så vettiga? Jag läste ett intressant inlägg hos Kristina Andersson om att det tydligen går åt åtta liter vatten för en enda mandel där de odlas i Kalifornien. Tänk, allt det vattnet skulle kunna användas till att släcka törstiga munnar eller bränder istället…

Jag tror vi alla behöver tänka till kring det här. Kanske ändra om lite i vad vi gör, hur vi äter, handlar, tänker, agerar och så vidare. Eller kanske inte. Men det är värt att reflektera över det i alla fall.

9 kommentarer

 1. Väldigt klokt! Nu tycker jag iof att det är superspännande med olika superfoods men samtidigt är jag på det klara med att det verkligen går att leva hälsosamt utan massor av pulver, exotiska bär o.s.v. Tänker att det kanske hönger ihop med vår övriga konsumtionshets och jakten på lycka genom nya grejer?

  1. Jag tycker också att det är spännande att testa nya grejer, men inser också varje gång jag testar något super food att blåbär, hallon och jordgubbar är minst lika gott. Om inte godare!
   Tror säkert att det har med “jakten på lycka” att göra, men att vi borde tänka om lite där och finna lycka och harmoni där vi är istället.

 2. Håller helt med dig om superfoods. Blåbär, broccoli och kål – där kan vi snacka superfood 🙂

  Ang glutenfritt – håller delvis med dig. Jag gillar inte hur marknaden har hoppat på trenden och säljer glutenfria alternativ till överpris och som egentligen också är ganska dåliga både ur miljö och näringsperspektiv. Dock är gluten något som påverkar enormt många av oss och många mår mångt mycket bättre av att plocka bort det. Det handlar inte bara om magproblem utan även problem som eksem, torr hud, autoimmuna sjukdomar med mera.

  Så bort med gluten men ta inte svindyra halvkassa substitut istället. Byt inte vetemjölet mot mandelmjöl utan byt det som du ska ha mjölet till mot nåt annat. Ska det bakas sockerkaka? Baka inte glutenfritt utan välj nåt annat alternativ. Kanske god frukt eller bär (apropå superfoods) och ha lite vispad grädde och glass av bra kvalitet till

  1. Tack för dina ord, Annika. Jag förstår vad du menar med glutenfritt. Det jag syftar på är framför allt trenden kring det och att många väljer glutenfritt bara för att det är trendigt. Självklart ska man ju undvika det om man inte mår bra av det. I vissa fall kan jag dock tycka att det passar att byta ut vetemjöl mot en annan glutenfri mjölsort.

Lämna en kommentar

Annons
Annons