Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Hummus på morot – recept

Röror som pesto och hummus är bland det godaste jag vet och passar bra att ha som tillbehör till det mesta. Det som också är så bra med dessa röror är att det går att variera hur man gör dem i all oändlighet (nästan). Pesto går att göras på basilika, tomat, kronärtskocka, ärtor, persilja och säkert en mängd andra saker. Och hummus fungerar att göra på kikärtor, bönor, rotfrukter, paprika och …. ja, fantasin sätter stopp för mig nu, men ni förstår vad jag menar. Man kan variera rörorna en hel del.

Att göra hummus på rotfrukter har jag inte testat tidigare, men härom dagen slog jag slag i saken och gjorde en morotshummus. Inspirationen fick jag av Agnes, men gjorde med egna proportioner. Resultatet blev en söt och god röra, som passar att äta till nästan allt.

DSC02111

Morotshummus

en skål eller burk

  • 3 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • olivolja och flingsalt
  • 2 msk saft från en citron
  • 2 msk tahini
  • 2-3 msk olivolja
  • 1-2 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • peppar

Skala och skär morötterna i små bitar. Gör likadant med den gula löken. Skala vitlöksklyftorna och behåll dem hela. Lägg alltsammans på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över flingsalt. Ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter, tills de är mjuka.

Låt morötter och lök svalna något. Häll sedan ner dem och samtliga av de övriga ingredienserna i en mixer. Mixa tills du har en jämn röra. Dukan behöva späda något med vatten eller med lite mer olja. Smaka av och tillsätt mer av citron saft, tahini, spiskummin eller peppar.

Lägg upp i en skål eller burk, ringla lite olivolja över och servera. Jag tycker som sagt att hummus passar till det mesta; som tillbehör till kött, kyckling eller lax, på smörgåsen, som dipp till grönsaksstavar eller i en bakad potatis.

DSC02113

DSC02114

När jag ändå höll på med att göra morotshummus gjorde jag också en mer traditionell hummus, gjord på kikärtor. Också det väldigt gott!

DSC02116

Kikärtshummus gör jag på liknande sätt som den med morot, men brukar också tillföra en skvätt soya. Den här gången hade jag också lite persilja i. Ett recept på hummus med kikärtor hittar du här.

DSC02119

Den kvällen när jag hade gjort rörorna åt vi dem tillsammans med kött och grönsaker. Dagen efter åt jag dem till lax. I samband med det passade jag på att fota morotshummusen lite mer så här kommer några fler bilder på den goda röran med söta, rostade morötter.

DSC02147

DSC02148

DSC02155

DSC02151
DSC02152
blommor (7)

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons