Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Nu när värmen äntligen har kommit på allvar grillar vi så mycket mer än vi gjorde i början av sommaren. Grillsäsongen är verkligen långt ifrån slut och jag ser fram emot många härliga grillmåltider under resten av sensommaren och hösten. Egentligen kan man ju grilla året om, men man sitter ju helst inte ute och äter det grillade fram i oktober och i vinter. För en komplett grillmåltid ska ätas vid grillen, tycker jag. Här kommer några av mina grilltips.

Vilken slags grill?

Gasol, kol,el eller vad ska man välja? Vi kör med gasolgrill. I våras investerade vi i en större variant av gasolgrill och vi ångrar oss inte en sekund. Med den går det snabbt att få det varmt, det blir en jämn grillyta, värmen är enkel att reglera och man slipper både rök och stark lukt. Med vår grill kan man även koka eller steka något på en gasolbrännare intill. Perfekt om man vill koka potatis eller liknande parallellt som man står vid grillen!

Grilltips majskolv

Grillade tillbehör:

När man ändå har grillen i gång tycker jag inte att man ska nöja sig med att bara grilla kött, kyckling eller fisk. Passa på att grilla tillbehör som majskolvar, sparris, aubergine, zucchini eller spett med lök, paprika och champinjoner. Annars är det ju gott att grilla halloumi eller kryddiga korvar.

Grilltips

Något annat som är gott och smart att grilla är foliepaket. Till dagens grillade lunch stoppade jag slantar av morot tillsammans med en klick smör och persilja i ett paket av aluminiumfolie och lade på grillen. Just vad man stoppar i foliepaket är ju en smaksak och går att variera i all oändlighet. Favoriterna för mig är alla sorters fisk, rotfrukter och rödbetor. Prova att smaksätt med en klick crème fraîche, kryddor, örter, smör, någon ost, ja helt enkelt det du är sugen på.

Grilltips 4

Grönsaker, såser och röror:

Visst går det att grilla det mesta, men det är ändå godast att låta några av måltidens tillbehör inte vara grillade. Detta för att bryta av med något kallt och krispigt till det varma grillade. En sallad på grönsaker och frukter är ett måste. Toppa den gärna med någon ost och rostade nötter eller frön. Idag åt vi en sallad på tomat, vattenmelon, nektarin och mango till de grillade kotletterna. Fräscht och gott!

Grilltips sallad

En annan kombination som är galet god till grillat är tomater, basilika och mozarella.

Grilltips hummus

Idag gjorde jag även hummus på kikärtor för en röra eller sås behövs också till det grillade. Att göra hummus på kikärtor eller bönor ären höjdare. Eftersom jag har gjort sådan hummus så många gånger gör jag den mest på känsla nu för tiden, men det brukar bli på ett ungefär så här. Har ni testat att göra hummus på morot? Det är också super gott!

Annat som är gott i såsväg är tzatziki, turkisk yoghurt med örter eller någon pesto. Gör antingen en klassisk basilikapesto, en av soltorkade tomater eller testa med kronärtskocka.

DSC03538

Marinad/rub/glace:

Det finns ju massor av varianter att köpa i affären när det kommer till detta. Jag tycker dock att det allra enklaste, godaste och smartaste är att blanda en egen marinad av soja, vitlök, olja och sambal oelek. Marinera köttet eller kycklingen i god tid inna och pensla sedan med olja precis innan de går på grillen.

Köttet ovan är lövbiff, marinerad innan och fylld med en klick färskost och örter. Väldigt gott faktiskt! Annars gillar jag bäst att grilla hamburgare eller kycklingspett när det kommer till kött.

grillning (4)

Grillade efterrätter:

När den grillade varmrätten är uppäten kan det vara gott med något grillat också till efterrätten. Här är jag inget erfaret proffs så ni får gärna komma med era tips. Grillade marshmallows vet jag dock är gott. Passar extra bra att göra på vintern när det är kallt ute. Att då tända en eld att värma sig med och trä frukt och marshmallows på spett är mysigare än mysigast.

Annars är ju en klassiker att grilla frukt. Grillad nektarin, som jag testade nyligen, är gott. Banan har jag svårt för i varmt format, men att stoppa ett gäng andra slags frukter och bär i folie och slänga på grillen kan bli hur gott som helst. Testa att riva lite choklad över och servera till vaniljglass eller vispad grädde och du får en sagolikt god dessert.

Har du några fler grilltips att komma med?

Tags : Nyttig mat

Lämna en kommentar

Annons
Annons