Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Hälsosamma snickers – recept

nyttiga-snickers

Jag har länge tänkt göra dessa hälsosamma Snickers. Egentligen ända sedan jag såg Hanna lägga upp dem på Hur bra som helst. Men det har inte blivit av, jag har gjort andra snickers och njutit av, glömt bort och så till slut gjorde jag dem igår kväll. Inte en dag för sent kan jag säga! Dessa snickersliknande godsaker, som dessutom bara innehåller bra saker, är ljuvliga och alldeles underbara! Släng dig i väggen Snickers chokladkaka som köps i butik!

Hälsosamma Snickers

När Hanna gör dem brukar hon göra dem lena och utan crunch. Jag tillsatte ett gäng saltade jordnötter i mina, både för att få krispighet och sälta. Det som är bra med dessa godisar är att de går snabbt att göra. Man behöver visserligen göra dem några timmar innan de ska ätas eftersom de behöver stå kylt ett bra tag, men själva tillagningstiden är oerhört kort.

Hälsosamma Snickers

Hur man väljer att söta dem är såklart valfritt. Honung eller agavesirap är säkert vanligast. En del har nog kokossocker. Men jag valde att främst söta med steviadroppar. Och så en dutt honung. Vitt, raffinerat socker känns i alla fall onödigt att använda när det inte behövs.

Åh, hörrni, ni måste bara prova att göra dessa!

Hälsosamma Snickers

Hälsosamma Snickers – recept

ca 15 bitar

Understa lagret:

  • 1/2-1 dl jordnötter
  • 6 msk kokosolja
  • 2 msk honung
  • ca 20 droppar stevia (med toffeesmak hade jag)
  • 6 msk kakao
  • 4 msk jordnötssmör (osockrad och ekologisk såklart!)

Översta lagret:

  • 4 msk jordnötssmör
  • 1 msk kokosolja
  • 10 droppar stevia

Hälsosamma snickers collage 2

Börja med att hacka jordnötterna i mindre bitar. Lägg dem underst i en platsform iklädd med bakplåtspapper. Min form var en matlåda med måtten ca 10 x 20 centimeter. Vill man inte ha godiset crunchy behöver man såklart inte ha med jordnötter alls. Och vill man ha crunchy går det såklart att byta ut dem mot andra nötter, mandlar eller frön.

Därefter gör du det understa lagret. Koka upp ett vattenbad och häll kokosolja och sötning (honung och steviadroppar i mitt fall) i bunken. Rör runt medan det blir till en rinnande vätska. Häll i kakao och jordnötssmör och låt även dessa lösas upp. När du har en jämn massa häller du upp den över jordnötterna i plastformen. Låt stå att stelna till i kyl eller frys i minst en timme.

När understa lagret har stelnat kan du göra översta lagret. Värm jordnötssmör, sötning och kokosolja på medelvärme i en kastrull. Rör runt tills allt har blandats ihop till en jämn massa. Häll sedan den över chokladlagret i plastformen. Ställ in i kyl eller frys igen för att stelna.

Ta fram strax innan servering och skär upp i bitar. Förvara den sedan kylt mellan varven.

Hälsosamma snickers collage

Att ha hela jordnötter i chokladlagret tyckte jag gjorde hela grejen. Snickers för mig är just rejält med salta jordnötter och mycket crunch!

Hälsosamma Snickers

Hälsosamma Snickers

Hälsosamma Snickers

Min fredagskväll var ljuvlig, det förstår ni nog. Att äta dessa bitar från himmelriket, som smälter i munnen samtidigt som de ger lite tuggmotstånd är liksom ganska så svårslaget!

5 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons