Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Sockerfri och glutenfri äppelpaj – recept

Äppelpaj utan socker och mjöl

Söta pajer med äpple eller bär är bland den godaste efterrätten och passande som fika. Igår gjorde jag en variant av äppelpaj som varken innehöll socker eller mjöl och alltså var både sockerfri och glutenfri. Jag har gjort liknande varianter tidigare och då sötat dem med stevia. Att göra det ger ofta en lite speciell eftersmak så därför valde jag att söta med dadlar den här gången istället. Väldigt sött, men mer naturligt än stevia och dessutom har dadlar ingen konstig eftersmak och innehåller en massa nyttigheter.

Vi åt varsin portion äppelpaj till kvällsfikat igår. Gott!

Sockerfri och glutenfri äppelpaj

ca 6 portioner

  • 2 stora eller 3-4 små äpplen
  • kanel
  • 3 dl fiberhavregryn (alternativt 2 dl havregryn och 1 dl mandelmjöl)
  • 4 dadlar (flera om du vill ha sötare paj)
  • 100 gram smör
  • en liten skvätt vatten
  • Serveringsförslag: kvarg eller vispad grädde med en uns vaniljpulver

Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en eller flera formar med smör. Jag hade fyra enportions-formar och en lite större. Annars passar den en normalstor springform eller pajform.

Äppelpaj utan socker och mjöl 3Äppelpaj utan socker och mjöl 2Skala äpplena och ta ut kärnhusen. Jag tycker bäst om att använda det särskilda köksredskapet för att få bort kärnhuset. Bara att stoppa in i mitten av äpplet och gräva ut!

Hacka äpplena i mindre bitar. Fördela dem i formen/formerna. Pudra över med kanel.

Blanda ihop havregryn med smör, hackade och urkärnade dadlar samt vatten. När du har fått en jämn deg lägger du den över äpplena.

Ställ in ugnen och låt dem gräddas i ungefär 15 minuter. Har man en större form tar det lite längre tid.

Ta ur ugnen och låt svalna något innan servering. Men det är gott att äta dem medan de fortfarande är lite varma.

Äppelpaj utan socker och mjöl 4

Äppelpaj utan socker och mjöl 6

Äppelpaj utan socker och mjöl 7 Äppelpaj utan socker och mjöl 8Medan kvällssolen sken utanför fönstren dukade vi fram varsin portion med äppelpaj och åt. Jag hade också gjort i ordning en skål med kvarg och vaniljpulver och en med vispad grädde och vaniljpulver.

DSC03517

Äppelpaj utan socker och mjöl 10

Det här är ett ypperligt sätt att äta paj varje dag på och så kan man varva med en socker- och mjölstinn paj ibland också.

Som jag skrev har jag tidigare gjort äppel- eller bärpaj utan socker och mjöl. Den jag gjorde igår seglar definitivt upp som en av favoriterna. Här hittar ni några andra varianter:

Inspiration till dagens äppelpajer fick jag förresten av Emmi, som hade gjort en liknande fast med rabarber.

minska-sockersugOm du vill få mer tips på hur du kan njuta av söta efterrätter och kakor utan att behöva äta raffinerat socker kan min webbkurs Sött utan socker vara något för dig. Med hjälp av den kan du hitta till ett mer balanserat förhållande till socker och minska ditt sockersug.

>>> Här får du mer information om kursen och kan också köpa den <<<

5 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons