Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Akta svanken!

När jag igår var på återbesök hos min sjukgymnast fick jag bland annat visa henne hur jag utför vissa av de träningsövningar som jag ofta kör. Under de två veckorna som har gått sedan jag sist var hos henne hade jag fått i hemläxa att dels tänka på hur jag sitter, står, går och rör mig i stort samt att göra några övningar där bålen aktiveras och svanken kopplas ur. Det är nämligen det som är mitt problem; att jag svankar lite för mycket i stort sett allt jag gör. Visst tänker jag på att koppla på bålstödet i vardagen (och i träningen såklart), men jag glömmer bort att göra det tillräckligt mycket för att inte svanka.

Karin stående

Till vänster står jag som jag oftast gör när jag inte tänker aktivt på att inte sträcka ut i knäleden samt undvika att svanka. För mig är det helt naturligt att dra bak axlarna och hålla ett stolt bröst. Det går liksom per automatik eftersom jag har blivit inpräntad med att det är så man ska göra. Men när jag gör det blir det också att jag aktiverar svanken för mycket och vips så har jag tappat mycket av magstödet.

Att stå som jag gör till vänster är fortfarande det som känns mest naturligt för mig och jag måste verkligen arbeta medvetet för att komma ihåg att koppla ur sträckningen i knäled samt slappna av i svank och axlar. På bilden till höger gör jag det något överdrivet, men det är enklare att bana in nya rörelser när man överdriver dem.

Samma sak är det när jag sätter mig, sitter ner och går. Jag måste aktivt tänka på hur jag gör det för att lära mig hur jag ska göra det på “det nya sättet”. Undrar hur lång tid det kommer ta innan det här blir naturligt för mig att göra, utan att behöva tänka på det?

Sjukgymnasten har lärt mig att sätta mig ner och ställa mig upp genom att använda benmusklerna mer och i princip gå ner respektive upp i en knäböj innan jag sätter mig/ställer mig upp. Hon har lärt mig att gå mer avslappnat och även då undvika att svanka och hon har sagt åt mig att undvika att sitta med benen i kors och bära barn på höft.

Karin Axelsson knäböj med svank

Hon har också pinpointat i vilka träningsövningar som jag svankar för mycket. De flesta träningsövningar, som plankan, ryggresningar och utfall, utför jag korrekt och håller tillräckligt bålstöd för att inte koppla på svanken. Men i knäböj lyckas jag inte riktigt med det.

På bilden ovan ser ni hur jag utför en knäböj som jag är van vid och på bilden blir det tydligt att jag faktiskt svankar. Det har jag aldrig tänkt på!

Karin Axelsson knäböj

Men när sjukgymnasten påpekade det och när jag själv ser skillnaden på bild inser jag hur jag ska göra för att inte svanka. Här spänner jag till bålen ännu mer samt fokuserar på att hålla en rak rygg hela vägen. Vilken skillnad det blir!

Jag tror stenhårt på vikten av att använda kroppen rätt i vardagen för att undvika skador och smärtor. Det är ju de timmarna som vi är i vår vardag som utgör den största tiden av vårt dygn och om man då belastar vissa delar av kroppen för mycket är det klart att de blir påverkade av det. Så akta svanken, knäna, fötterna eller vad det nu är som ni kanske belastar för mycket. Jag ska se till att tänka om helt i mitt rörelsemönster så att skonar min rygg och rumpa från fortsatt återkommande smärtor.

Lämna en kommentar

Annons
Annons