Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Banankaka – recept

Det bakverk som överraskade mig mest med att vara gott på mitt födelsedagsfika var banankakan. Det var första gången jag bakade just den sortens kaka och därför var det extra kul att den blev så lyckad. Jag gjorde den helt utan vitt socker och vetemjöl, men utan att kompromissa med smaken.

DSC04818

Den här kakan smakar godast tillsammans med vispad grädde och gärna även med färska bär eller färsk frukt till. Den är perfekt att äta som ett sötare mellanmål eller till en kopp kaffe. Den smakar sött och gott av bananerna, vilket brukar gillas av både barn och vuxna.

Banankaka Produkter Bodystore

Banankaka Produkter Bodystore 2

Banankaka

  • 75 gram smör eller motsvarande mängd kokosolja
  • 1 1/2 dl steviaströ
  • 1 dl fiber sirap
  • 2 msk mjölk
  • 1/4 tsk salt
  • en uns vaniljpulver
  • 2 ägg
  • 2 mogna bananer
  • 2 msk kakao
  • 2 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • en liten näve kakaonibs

Sätt ugnen på 175 C. Smält smöret/kokosoljan och låt svalna. Blanda det med stevia, fiber sirap, mjölk, salt och vaniljpulver. Dela äggen och blanda i gulorna. Mosa bananerna och blanda ner detta i smeten. Blanda ihop mjöl, kakao och bikarbonat och vänd ner i smeten. Vispa till sist vitorna till hårt skum och vänd ner dem försiktigt.

Häll blandningen i en bröad avlång form. Jag “bröade” min med kokosflingor. Grädda i ugnen i 40 minuter eller mer. Den ska vara lite kladdig och knappt klar i mitten. Då tar du ut den!

Banankaka

Låt banankakan svalna innan du strör lite kakaonibs över och skär den i bitar och serverar med grädden.

DSC04800

Banankaka 3

Jag tycker att den här kakan blir desto godare efter ett par dagar när den har satt sig lite. Härom kvällen åt jag den som ett kvällsmål tillsammans med grädde och nektarin. Så gott och lyxigt!

Inspirationen till receptet har jag hämtat från PT-Fia.

Inlägget innehåller affiliatelänkar

5 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons