Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Bumblebees and burn out

Jag tycker att jag hör om det så gott som hela tiden, nästan dagligen och lite oftare nu än för några år sedan. Oftast är det unga kvinnor som drabbas. Det kallas ibland för utbrändhet, ibland för burn out, men det det handlar om är personer som gör för mycket, sover för lite och till slut går in i den berömda väggen.

För många är nog gränsen hårfin mellan att “göra en massa roliga saker” till att faktiskt hamna i tillståndet att vara helt tömd, orkeslös och bokstavligen utbränd. Men om vi kan reagera lite tidigare, innan det har gått så långt, så vore det så bra.

Humla

Jag kan ibland komma på mig själv med att planera in aktivitet efter aktivitet i min kalender och sak efter sak på min to do-lista utan att tänka efter om det är rimligt att jag kan göra allt detta. Vissa saker är “måsten”, men det mesta är frivilligt och bara så roligt. Att behöva avstå från roliga saker vore ju så tråkigt. Fast ibland måste vi det! För vi måste ta hand om oss själva i första hand. Du är den viktigaste personen för att du ska må bra. Och ingen mår bra av att stressa för mycket, ha tidsnöd, känna sig otillräcklig och komma med andan i halsen till varje ny aktivitet.

Humla 2

I senaste poddavsnittet av Bloggbusiness pratade Linda och gästen Josefin Dahlberg lite om detta. Det var Josefin som gav liknelsen om honungen. Hon kallar det för honungsfällan – det är sött, gott och lockande, men klibbar lätt fast och plötsligt är man fången i honungen. Allt det roliga vi vill göra kan också klibba fast och dränera oss. Så det gäller att välja och vara sann mot sig själv.
Humla 3

Dagens uppmaning från mig till dig blir att lyssna inåt och tacka nej ibland. Kanske behöver du tacka nej lite oftare än du brukar. Kanske behöver du planera in tid när du verkligen inte gör någonting. Kanske behöver du prioritera bort sådant som du verkligen gillar att göra. Du vet bäst. Men tänk efter och var rädd om dig själv!

Bilderna tog jag i somras när humlorna surrade som mest i vår lavendel. Vi behöver nog alla bli lite mer som humlorna ibland. Lukta på blommorna och bara vara!

Här har jag skrivit om att vara 35 år och sönderstressad.

Här kan du läsa om boken Hälsohest som tar upp ämnet.

6 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons