Det finns en hallon cheesecake som jag bakar återkommande bara för att den är så god och jag har än så länge inte har träffat någon som inte gillar den. När det var dags att baka inför mitt födelsedagsfika bestämde jag mig för att göra en hälsosammare variant av den. Jag tycker själv att resultatet blev riktigt bra även om versionen med socker brukar bli högre och snyggare.
Precis som jag lovat tänker jag dela med mig av recepten på de kakor som jag bakade till min födelsedag. Först ut är denna ljuvliga hälsosamma hallon cheesecake.
Hälsosam hallon cheesecake
Botten:
- 8 dadlar
- drygt 2 dl mandlar
- en uns salt
Fyllning 1:
- 400 gram naturell färskost
- 1 dl fiber sirap
- 0,5 dl steviaströ
- 2 ägg
- rivet skal från 1 citron
- 3 dl hallon
Fyllning 2:
- 3 dl creme fraiche
- 3 msk steviaströ
- en uns vaniljpulver
Översta lagret:
- 100 gram hallon
- 1 msk chiafrön
- några droppar steviadroppar
Garnering:
- hallon
- myntablad
Botten: Kärna ur dadlarna. Häll ner dem tillsammans med mandlar och salt i en mixer. Mixa tills du har en jämn massa. Det gör ingenting om mandlarna fortfarande är i små bitar eftersom det är gott med en lite crunchy botten. Häll massan i en form med avtagbar kant och ett bakplåtspapper i botten. Tryck ut massan jämnt och ställ in formen i kylskåpet. Låt vila där i åtminstone 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader. Förgrädda sedan pajskalet i ungefär 5-6 minuter mitt i ugnen.
Fyllning 1: Vispa färskost, ägg, fiber sirap, steviaströ och citronskal till en slät smet. Rör i hallon och se till att hallonen fördelas jämnt i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
Fyllning 2: Rör ihop creme fraîche, steviaströ och vaniljpulver. Häll smeten över kakan och bred den jämnt över den första fyllningen. Låt kakan grädda vidare i 5-6 minuter till i ugnen.
När du har tagit ut kakan ur ugnen låter du kakan svalna i rumstemperatur. Ställ sedan in kakan i kylen över natten.
Översta lagret: Mixa hallonen till en sås. Häll upp i skål och rör ner chiafröna tillsammans med steviadropparna. Se till att chiafröna är helt täckta av hallonsåsen. Låt stå och svälla i ca en halvtimme-timme. Bred därefter ut chiasylten på cheesecaken.
Garnering: När du ska servera kakan garnerar du den först med hallon och lägger sedan dit några myntablad..
♥
Denna ser ljuvligt god ut!!
Jag gör ofta Frozen Cheesecake, älskar!!
Testa gärna för en annan variant på cheesecake 🙂
http://lindaassarsson.blogg.se/2015/september/kaffecheesecake.html
Ahh, frozen cheesecake är också så gott! Tack för tips!
Åh, låter och ser supersmarrigt ut! 🙂
Härligt att du tycker det!
Vilket bra recept!
Kul att du gillar!