Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Outdoorstories

Minst en timme om dagen

Min morgon började inte jätte bra. Till en början var allt frid och fröjd, men när vi skulle göra oss klara för att gå till förskolan blev det stressigt som vanligt. Jag tycker att jag alltid har så gott om tid på morgonen för att hinna med både barn, mig och frukost och ändå så får vi alltid skynda oss vid påklädningen. Varför just denna morgon inte var den bästa var för att jag tappade tålamodet och skyndade på Storebror mer än jag borde ha gjort. Just där och då i stressen kan jag ibland inte hejda mig, men en stund senare när jag sedan gick där med de båda barnen och morgonsolen sken på alla höstlöv undrade jag i mitt stilla sinne varför jag stressade upp mig så. En stressad mamma gör ju också ofta att barnen blir på sämre humör så när jag skulle lämna Wilmer var han inte alls sitt vanliga glada jag utan trilskare och ville inte alls bli lämnad.

1 timme om dagen

Smilla är fortfarande lite krasslig så hon fick följa med mig hem. När jag gick där med henne i vagnen tänkte jag på att det är två saker som jag vill lyckas med den här hösten/vintern: det ena är att undvika all form av stress i största möjliga mån och det andra är att jag vill lyckas vara ute i dagsljus minst en timme om dagen. Vädret idag är underbart och nu när vi har gått in i vintertid kan vi inte räkna med att det blir så många fina, ljusa timmar om dagen. Då gäller det att ta vara på de stunder som finns för att vistas ute. Själv märker jag en sådan enorm skillnad på mitt humör om jag har fått vara ute i dagsljus eller inte. Och om jag ska kunna vara den sär lugna och sansade mamman som jag vill vara då måste jag se till att få min dos av luft och ljus.

1 timme om dagen 2

Nästa vecka börjar jag jobba och för att vardagen ska flyta på smidigt och jag ska få till mina två målsättningar så gäller det att ha en bra plan. Jag kommer vara den som lämnar och hämtar på förskolan de flesta dagar och jag ska jobba hårt för att mina morgnar med barnen ska vara så sköna och mysiga som möjligt. Jag får se till att förbereda allt som går kvällen innan och sedan väcka dem i tid för att det inte ska bli stressigt.

Fördelen med mitt nya jobb är att jag bara kommer jobba halvtid där, vilket kommer underlätta vår vardag något enormt plus att jag kommer ha möjlighet till att få till den där timmen utomhus om dagen ganska så enkelt. Jag tänker att jag ska utnyttja en del av transporten till kontoret genom att promenera, vilket kommer ge ca 25 minuters utomhusvistelse (och så länge det fortfarande är ljust vid den tiden på morgonen får jag också dagsljus då). När jag har jobbat klart för dagen tänker jag de flesta dagar dra på mig löpar-/träningskläder och utnyttja tiden innan jag ska hämta på förskolan till utomhusträning. När jag sedan hämtar dem vid 15 och när det fortfarande är ljust då finns det också chans då till att hänga ute med barnen en stund.

en timme om dagen

1 timme om dagen 3

1 timme om dagen 4

Jag tror starkt på att fundera ordentligt kring sin vardag och planera den på bästa möjliga sätt. Om man lyckas få in alla delar – familj, jobb, träning, hushållssysslor, sömn och utevistelse – i en bra balans och harmoni där det finns tillräckligt med tid till varje del då tror jag att man har kommit väldigt långt.

Det är väldigt många som blir extra trötta, och till och med deppiga, på hösten och under vintertiden. Något som kan hjälpa mycket är att se till att få den där dosen frisk luft och dagsljus som man så väl behöver. Så om du också kan planera in det genom att kanske promenera på lunchen eller sluta tidigare ibland så kan det göra underverk.

1 timme om dagen 5

Min soliga promenad tillbaka hem från förskolan med dessa tankar i huvudet fick mitt humör till att ändras till det bättre. Stress kan verkligen påverka till så mycket negativt medan solen och ljuset hjälper till att motverka. Se till att undvika stressen du med och ge dig själv mer av dagsljuset istället!

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons