Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Örtmarinerad ugnskyckling med rotfrukter

På helgen är det så härligt att låta matlagningen ta tid. Jag kan gärna stå länge i köket och hålla på, men uppskattar också när maten sköter sig själv. I lördags lagade jag till en god kycklingrätt av den Reko kyckling jag fått med mig från Paradiset. Jag lagade den i vår Crock-Pot och lät den puttra på där i 4-5 timmar. Har man ingen sådan slow cocker går det bra att tillaga kycklingen i ugnen.

Att Reko kyckling har fått leva ett bra liv känns tydligt på smaken och jag gissar att också den långsamma tillagningen gjorde sitt till. Resultatet blev en saftig och smakrik kyckling!

Reko Kyckling 3

Örtmarinerad ugnskyckling med rotfrukter

4-6 portioner

  • en hel kyckling, gärna KRAV-märkt och ekologisk från Reko
  • 50 gram smör
  • en näve persilja
  • 4 morötter
  • 2 palsternackor
  • 2 gula lökar
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 1 buljongtärning + ca 4 dl vatten

Börja med att röra ihop ett örtsmör av persilja, det mesta av smöret, en pressad vitlöksklyfta samt salt och peppar. Peta in örtsmöret innanför skinnet på kycklingen.

Hetta upp en stekpanna med resten av smöret och stek kycklingen på båda sidor så att den får en fin färg.

Reko Kyckling

Skala rotfrukterna och löken och dela i stavar och klyftor. Låt vitlöksklyftorna vara hela. Lägg alltsammans i en Crock-Pot eller en ugnsfast form om du ska tillaga rätten i ugnen. Lägg ner kycklingen. Häll över buljongen och låt sedan puttra på i 4-5 timmar.

Håll koll med en stektermometer. När kycklingen är klar är den 70 grader varm i den tjockaste lårdelen. Ställ in kycklingen en snabb sväng på grilläget i ugnen. Detta ger den en fin och härlig yta. Den behöver bara vara inne i några minuter så håll lite koll!

dimma

Det var dimmigt ute i lördags och medan kycklingen tillagade sig själv var vi ute i trädgården och lekte i dimman. Härligt att kunna göra något sådant medan maten blir klar!

Reko Kyckling 4

Efter grillningen i ugnen var kycklingen klar. Jag serverade den med en kall sås gjord på creme fraîche, lite honung, citronsaft, persilja, salt och peppar.

En härlig lördagslunch, som var väldigt god att äta någon eller ett par dagar efter också.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons