Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Sockerfritt äppelmos

Helgen som varit har verkligen varit dyster. Vi är alla påverkade av de hemska händelserna i Paris och ju mer jag tänker på det desto mer uppgiven och ledsen blir jag. Varför finns det så onda människor? Vad har det blivit av vår värld och vart ska det sluta? Jag tror ändå fortfarande på godheten och är fast besluten om att den måste övervinna till slut. Det kommer den göra. Men hur många ska behöva sätta sitt liv till innan dess?

Utöver tragedin i Paris har vi haft sjukstuga hemma hos oss i helgen, vilket i och för sig känns som ingenting jämfört med den tragedin. På lördag eftermiddagen spydde Wilmer rakt ut på golvet och sedan fortsatte han med det fram natten till söndagen. Min förkylning blev märkbart sämre under lördagen så när hela familjen skulle åka iväg till barnens farmor på söndag förmiddagen bestämde vi oss för att Wilmer och jag fick stanna hemma istället. Han var fortfarande svag och jag kände mig allt annat än pigg. Så medan maken och Smilla var borta hela söndagen hade Wilmer och jag en mysdag hemma. Verkligen super härligt att få massor med tid till ett av barnen! Vi tittade på “Alla vi barn i Bullerbyn“, läste sagor och åt pannkakor till lunch. Det är just pannkakslunchen som ska få stå i fokus i det här inlägget. För till pannkakorna kokade jag eget äppelmos. Det blev sött och gott, men innehöll inte det minsta raffinerat socker.

sockerfritt appelmos

sockerfritt äppelmos

Barnen gillar att ha äppelmos på pannkakorna, men det kan vara ganska svårt att hitta bra sockerfria äppelmossorter i butikerna. Antingen innehåller de något sötningsmedel eller så smakar de märkligt. Jag gillar mat som är så naturlig som möjligt och kom på att jag borde testa att söta äppelmoset med dadlar. Jag har aldrig gjort äppelmos förut, varken med eller utan socker, men det visade sig vara hur enkelt som helst. Här kommer receptet på mitt sockerfria äppelmos.

sockerfritt äppelmos 2

Sockerfritt äppelmos

en liten burk

  • 5 små äpplen
  • 4-5 dadlar
  • en liten skvätt vatten
  • kanel

Börja med att skala äpplena och kärna ur kärnhuset. Dela dem i små bitar och lägg ner i en stor kastrull. Kärna ur dadlarna, dela också dem i mindre bitar och lägg ner bland äppelbitarna. Häll i en liten skvätt vatten och ställ kastrullen på plattan.

Låt koka upp och dra sedan ner till medelvärme. Rör om då och då för att se till att inget fastnar i botten av kastrullen. Låt äpplena puttra ett bra tag (ca 15-20 minuter). När de börjar mjukna ordentligt pudrar du på kanel och smakar av.

När äppelbitarna är ordentligt mjuka tar du av dem från plattan och mixar dem med stavmixer tills du får en slät massa. Häll upp moset på en burk och låt svalna.

sockerfritt äppelmos 3

sockerfritt äppelmos 4

Visst låter det enkelt?!! Och väldigt gott var det också. Medan äpplena stod där och puttrade på plattan stekte jag pannkakor och sedan åt vi äppelmoset på coltingpannkakor med vispad grädde och äppelklyftor. Alltså, helt underbart!

sockerfritt äppelmos 5

Eftersom jag inte hade i någon askorbinsyra eller liknande, som ger en konserverande effekt, så vet jag inte hur länge det här äppelmoset håller sig i kylen. Men några dagar håller det säkert och frågar du mig så kommer det inte vara något problem att äta upp det (Jag gjorde ju trots allt en liten sats). Förutom att äta det på pannkaka så passar detta äppelmos bra att äta till keso, kvarg eller grädde samt breda på en bit knäckebröd med jordnötssmör.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Annons
Annons