Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons

I helgen stod jag och Wilmer i köket en del och bakade. Han vill ofta vara med när jag lagar mat och bakar och den här gången hade vi en viktig anledning till kakbaket. Det var ju Farsdag på söndagen. Jag har tidigare visat upp de Questbar Cookies som jag bakade själv. Här kommer nu receptet på de syltkakor som jag och Wilmer gjorde tillsammans. Egentligen står det hallongrottor i receptet vi gick efter, men vi gjorde dem ganska små samt tog bort papperformarna innan vi dukade fram dem så de såg mer ut som syltkakor.

syltkakor 2

Det som är lite lurigt med småkakor är att det går att äta så många av dem. Jag har i alla fall inga mättnadskänslor när det kommer till dem. Men å andra sidan är det härligt att få njuta av hembakade småkakor när de är som bäst. Då gör det inte så mycket att det slinker ner ett gäng!

syltkakor fika

fika

Syltkakor

ca 15 stycken

  • drygt 2 dl vetemjöl 
  • 0,75 dl socker 
  • 0,75 tsk bakpulver 
  • 1/2 dl vaniljsåspulver
  • 125 g smör (eller margarin)
  • ca 1/2 dl hallonsylt

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsåspulver i en skål. Skär matfettet i mindre bitar och tillsätt det. Arbeta snabbt samman till en deg, gärna i matberedare. Om du låter degen vila en liten stund i kylen blir den lättare att hantera.

Forma degen till valnötsstora bollar. Lägg i muffinsformar på plåtar. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt kallna på galler.

Ta bort papperformarna innan servering om du vill att det ska se ut mer som sylkakor.

fika

fika kakor

Det var en riktigt mysig stund att fika de goda syltkakorna tillsammans med de med choklad tillsammans med familjen. Och det verkade som att far i huset uppskattade det!

3 kommentarer

Lämna en kommentar

Annons
Annons