Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar

Under december månad går jag verkligen loss på pepparkakssmaken. Den passar till det mesta och går inte att få nog av. Den allra bästa varianten av pepparkaka är nog ändå den som jag gjorde idag. Pepparkaksbollar!

Dessa hälsosamma pepparkaksbollar är helt enkelt så ljuvliga. Att ha dessa på julgodisbordet är det bästa. Samtidigt som du får njuta av något som är det godaste du kan tänka dig får du i dig bra näring till din kropp. Min sats räckte till runt åtta bollar. Blir nog att göra en sats till snart för de här kommer gå åt snabbt.
Pepparkaksbollar

Grundreceptet för pepparkaksbollarna kommer från mina underbara nutellabollar. Men istället för kakao hade jag i pepparkakskrydda. Och så rullade jag dem i hackade hasselnötter och mandlar. Missa inte att göra dessa till jul!

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar

ca 8-10 stycken

 • 100 gram hasselnötter
 • 2 msk kokosolja
 • 1-2 msk mandelsmör
 • 12 stycken dadlar
 • 2-4 tsk pepparkakskrydda
 • en uns vaniljpulver
 • liten näve med hasselnötter och mandlar

Sätt ugnen på 200 grader. Häll ut alla hasselnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen och rosta nötterna där i ca 5 minuter. Håll koll så att de inte blir brända. Ta ut nötterna och låt dem svalna något innan du skrubbar bort det mesta av skalet. Enklast går det att skrubba bort skalet med en bit hushållspapper.

Mixa nötterna tillsammans med kokosolja och mandelsmör till en jämn massa. Tillsätt dadlarna (utan kärnor förstås). Mixa vidare. Blanda i pepparkakskrydda och vaniljpulver.

Smaka av och addera mer av något om det behövs. Jag hade i ca 2 tsk pepparkakskrydda, men om du vill få ordentlig smak av pepparkaka kan du lugnt ha i lite mer.

Ställ in i kylen i några timmar.

Pepparkaksbollar

Ta ut smeten ur kylen och rulla till bollar. Hacka nötterna och mandlarna och rulla bollarna i dem.

Njut och mys!

Pepparkaksbollar

Pepparkaksbollar

15 kommentarer

 1. Har du provat fröknäcke med pepparkakskryddor? Supersmaskens och ett jättebra alternativ till vanliga pepparkakor om man inte vill äta socker 🙂 Jag gjorde både pepparkaksknäcke och saffransknäcke, blev supergott! (la ut recept och länkar i min blogg)
  /Marina
  http://mindrefett.blogspot.se

Lämna en kommentar

Annons
Annons