Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Brownie med salt kola

brownie

Brownie kan nog vara den godaste typen av kaka jag vet. Den här brownien, som vi åt till efterrätt på nyårsafton, är med sin kraftiga chokladsmak och inslag av krämig, söt-salt kolasås extra god. Om du ska bjuda på fest eller fika snart måste du bjuda på denna brownie!

brownie

Brownie med kolasås

ca 20 bitar

Kolasås:

 • 1/2 dl vispgrädde
 • 1/4 vaniljstång eller motsvarande mängd vaniljpulver
 • 1 msk saltat smör
 • 2 nypor havssalt
 • 60 gram strösocker
 • 40 gram ljus sirap

Brownie:

 • 250 gram smör + smör att smörja formen med
 • 250 gram mörk choklad, 70%
 • 225 gram råströsocker
 • 4 stora ägg
 • 150 gram siktat vetemjöl

 

brownie

Börja med att göra kolasåsen. Eller gör som jag och gör din kolasås genom att koka en burk kondenserad mjölk i ett par timmar, låt svalna och öppna burken. Glöm inte att addera en nypa flingsalt i kolasåsen för att möta upp sötman med lite sälta.

Om du gör kolasås enligt receptet istället gör du så här: Häll grädde, vaniljpulver, hälften av smöret och en rejäl nypa salt i en kastrull. Värm på svag värme under omrörning tills kolan bubblar. Det tar ca 2-3 minuter. Ta från värmen. Häll socker och sirap i en tjockbottnad kastrull och ställ den på svag värme. Rör inte om. Vicka bara på den så att sockret löser sig. Höj till medelvärme och fortsätt att vicka på kastrullen tills det har blivit en gyllengul kolasmet. Ta kastrullen från värmen.

Rör ner kolan i grädden med en träslev. Ställ tillbaka kastrullen på svag värme. Rör ner resten av smöret och ta sedan av den från värmen igen. Ta fram ett bakplåtspapper. Skrynkla till det, blöt det och ta sedan bort vattendropparna. Klä en form med det och häll kolan i formen. Strö resten av flingsaltet över kolan. Ställ formen i kylen i 30 minuter tills kolan är tjock och kladdig.

brownie

Nu till brownien: Sätt ugnen på 180 grader. Klä en ugnsfast form med bakplåtspapper samt smörj det med smör. Smält smöret i en kastrull på svag värme. Lägg i chokladen, hackad i små bitar, och låt den smälta ner under omrörning. Ta kastrullen från värmen och rör i sockret. Låt svalna. Rör ner äggen och mjölet när smeten är sval. Häll smeten i formen.

Ta fram kolasåsen. Häll ner det mesta i browniesmeten och blanda runt. Klicka resten av kolasåsen på browniesmeten. Swirla med en slickepott eller sked. Ställ in i mitten av ugnen och grädde där i 25-30 minuter. Låt kakan svalna i någon timme innan du skär den i bitar och serverar.

Själv hade jag den i kylen ett dygn innan jag tog fram den. Då hade den satt sig ordentligt och var riktigt god.

brownie

En kolasås och flingsalt bryter av så väldigt härligt mot den chokladiga brownien.

brownie

brownie
Denna brownie med salt kola är god som den är. Men jag valde att servera den med härliga tillbehör som minimaränger, bananbitar, vispad grädde och vaniljglass. På så vis fick alla komponera ihop sin egna efterrätt. Älskar sådant!

brownie

brownie

Denna variant på brownie hittade jag på jobbet, i ELLE Mat & Vin, och recept kommer från Jamie Oliver

Brownie

En bit brownie i gott sällskap med glass, grädde och maränger på nyårsaftons kväll.

Lämna en kommentar

Annons
Annons