Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Chiasylt blåbär – recept

chiasylt blabar

Om du inte har testat att göra chiasylt ännu så måste du bara göra det. Jag har tidigare tipsat om chiasylt med hallonsmak och chiasylt med jordgubbssylt. Idag vill jag tipsa om chiasylt blåbär, en sockerfri chiasylt med smak av blåbär alltså!

chiasylt blabar

Att göra chiasylt är så galet enkelt. Denna chiablåbärssylt svängde jag ihop igår på några minuter samtidigt som vi lagade middagen. Det behövs en stund för att låta chiafröna svälla i vatten, men det du behöver göra tar inte mer än fem minuter. Jag gjorde denna sylt av blåbär från vår skog, som vi hade kvar av i frysen. Så ljuvligt att få äta av sommarens goda bär!

Igår kväll åt jag ett kvällsmål, fika, efterrätt eller vad du vill kalla det bestående av denna härliga blåbärssylt tillsammans med en rejäl klick vispad grädde och skivad banan. Gott var bara förnamnet! För er som inte har gjort chiasylt tidigare kommer här det väldigt enkla receptet.

chiasylt blabar

Chiasylt blåbär

två små burkar

  • 2 1/2 dl vatten
  • 4-5 msk chiafrön
  • 2 dl blåbär
  • 5-10 steviadroppar alternativt annan sötning som agavesirap, fibersirap eller mosad banan
  • en uns vaniljpulver

Börja med att röra ihop vatten och chiafrön i en skål. Se till att fröna täcks helt av vatten. Ställ åt sidan och låt stå i ca 15-20 minuter tills fröna har svällt och det har fått en geléliknande konsistens.

Tillsätt blåbär och steviadroppar eller annan sötning och mixa med en stavmixer. Häll upp i burkar.

chiasylt blabar

chiasylt blabar

Chiasylten håller i ca en vecka i kylskåp. Jag älskar att, förutom att äta den med grädde och banan, njuta den tillsammans med pannkakor, keso, kvarg eller tillsammans med smör och ost på smörgåsen.

Läs om när jag tidigare har gjort chiasylt hallon och chiasylt jordgubb.

6 kommentarer

  1. Åh, det var jättelänge sen jag gjorde chiasylt! Älskar att göra det med mango och söta med dadlar 🙂 Tack för påminnelsen!

Lämna en kommentar

Annons
Annons