Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Kitchenstories

Semmelpannkaka till Fettisdagen

Semmelpannkaka

Fettisdagen närmar sig med stormsteg och nu är det bara två dagar kvar till den där tisdagen när alla bagerier får sälja semlor som aldrig annars på året. Själv är jag ingen semla-fantast, men jag gillar några av de alternativ till semlor, som det finns så många av nu för tiden. De senaste veckorna har mitt flöde svämmat över av semmelwraps, semmelkladdkakor och semmelsmoothie. Har ni förresten testat att göra semmelsmoothie? Jag såg hur de gjorde det på TV för ett par veckor sedan och det såg allt annat än gott ut, enligt mig. De tog en semla, hällde ner den i en mixer tillsammans med varm mjölk och mixade till en slät dryck. Verkade väldigt sötsliskigt att dricka denna varma smoothie…

Så här kommer jag inte tipsa om något semmelsmoothierecept utan det jag vill dela med mig av idag är en semmelpannkaka. Helt klart en av de godaste varianterna på semla som går att göra!

Semmelpannkaka

Jag stekte pannkakor med mandelmjöl och kardemumma igår kväll och idag gjorde jag så i ordning en semmelpannakaka. Mandelmassan blev jag tipsad om av Fanny och grädden jag använde var helt vanlig kogrädde. Med en topping av hackade mandlar och sukrin melis (som florsocker fast av stevia istället för socker) blev detta en riktig festmåltid. Om ni ska testa något nytt till Fettisdagen då ska ni göra semmelpannkaka!

Semmelpannkaka

Semmelpannkaka

2-3 portioner

Mandelpannkakor:

 • 1 1/2 dl mandelmjöl
 • 1 dl vetemjöl
 • en uns kardemumma
 • 6 dl mjölk
 • 3 ägg
 • en rejäl klick smör

Häll mjölsorterna och kardemumma i en skål. Mät upp hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och ägg. Vispa runt tills allt har blandats jämnt.

Smält smöret i en pannkakslagg eller stekpanna. När det har smält häller du i smöret i pannkakssmeten. Mät upp en dryg deciliter pannkakssmet och häll upp i pannan. Stek pannkakan brun och frasig på båda sidor. Fortsätt tills du har stekt alla mandelpannkakorna.

Sockerfri mandelmassa

2-3 portioner

 • 90 gram mandelmjöl
 • ca 1 dl vatten
 • 1 1/2 msk fibersirap
 • några mandlar

Rör ihop de tre första ingredienserna till en slät massa. Hacka mandlarna och rör i dem med. Smaka av och tillsätt eventuellt mer vatten om mandelmassan är för tjock, mer mandelmjöl om den är för rinnande och mer fibersirap om den behöver bli sötare.

Vispgrädde

 • ca 2 dl vispgrädde (alternativ kokosgrädde)

Vispa tills du har en tjock grädde. Häll upp den i en spritser.

Nu kommer vi till det roliga, att montera ihop semmelpannakakan. Lägg upp en mandelpannkaka på en tallrik. Lägg på några klickar med mandelmassa samt spritsa över grädden. Pudra över med sukrin melis och strö några hackade mandlar över. Klart!

Semmelpannkaka

Vill man kan man vika ihop pannkakan och göra den till en slags semmelwrap. Då slipper man bestick och kan äta den med händerna istället.

Vad säger ni, ser det inte härligt ut med denna sockerfria fina semmelpannkaka?!!

Förresten. Håll utkik. För imorgon kommer jag lägga upp ett annat lockande semmelrecept.

8 kommentarer

 1. Ser fantastiskt god ut. Håller just nu på med Ulrika Davidssons kickstart och går in på fjärde veckan. Har gått ner 4.1 kg under dessa veckor och har visat henne receptet om vi kan äta den.

Lämna en kommentar

Annons
Annons