Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Sockerfilmen – bra och dåligt med den

sockerfilmen

För en vecka sedan sändes SockerfilmenSVT Dox. I den undersöker australiensaren Damon Gameau det dolda sockret i vår vanliga vardagskost genom att äta den typen av mat, som de allra flesta gör, i två månader. Resultatet blir en uppgång av en hel del kilon, ett mycket större midjemått och sämre hälsa. Denna Sockerfilm väckte en del debatt och bland annat Jacob Gudiol, som jag ser som en mycket kunnig expert inom kost och hälsa, skriver ner den som trams. Men trots att filmen överdriver och tydligen inte är helt sanningsenlig med all fakta, så tycker jag att dess budskap är viktigt att ta till sig.

De allra flesta av oss äter alldeles för mycket dolt socker. Så är det bara. Vi kan tycka att vi är sunda för att vi inte äter så mycket godis, chips eller skräpmat. Men sanningen är att de flesta äter mer socker och andra dåliga tillsatser än de tror, just för att de döljs så mycket av det i den “vanliga” mat vi äter.

 

sockerfilmen

Ta Sockerfilmen med en nypa salt och ha i bakhuvudet att det överdrivs en del i den. Plocka ut det som är kärnan i budskapet istället och om du inte redan gör det; läs innehållsförteckningen på de förpackningar du köper i mataffären. Satsa på ren mat och laga mat från grunden i så lång utsträckning det går.

Några sanningar från Sockerfilmen:

  • Experimentet i filmen är att äta 40 teskedar socker om dagen utan att äta godis, glass, skräpmat eller liknande. Damon ska alltså bara äta det som anses vara nyttig mat och ändå lyckas få i sig 40 teskedar rent socker om dagen. Svårt, kan tyckas, men faktum är att han inte har några problem med det alls. En frukost bestående av smaksatt yoghurt, flingor och juice ger exempelvis nästan 20 teskedar socker!
  • Merparten av alla produkter i en matbutik innehåller socker i någon form.
  • Det förekommer i en del delstater i USA att barn får läsk och juice i nappflaskan från att de är 1-2 år. Helt galet!
  • När Damon äter sin sockerrika kost äter regelbundet och i samma mängd som han vanligtvis gör, men han är aldrig helt mätt och han har mindre energi än hann annars brukar.
  • Efter detta experiment på två månader ser Damon nästan likadan ut som sin höggravida fru. Och ännu värre; hans värden visar på en riktigt dålig hälsa. Inte en kost att rekommendera alltså.

Apropå socker:

minska-sockersug

I samarbete med mitt egna företag Health by Karin:

Min webbkurs Sött utan socker kan hjälpa dig att hitta till ett mer balanserat förhållande till socker och minska ditt sockersug. Här får du mer information om kursen och kan också köpa den.

2 kommentarer

  1. Såg en hel del skriverier om denna film men har ännu inte hunnit se den själv, brukar vara skeptisk till sådant här men precis som du säger – det äts på tok för mycket socker, helt klart. Ska faktiskt ta och gräva fram den, även om man bör ta den med en nypa salt kan man helt klart få sig en tankeställare förmodligen 🙂

    1. Det överdrivs förmodligen alltid i den här typen av filmer just för att de ska väcka debatt och få spridning. Men för oss som nog har lite koll sedan tidigare kan de trots allt vara givande och intressanta. Man får helt enkelt sålla lite i informationen.

Lämna en kommentar

Annons
Annons