Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Healthstories

Kolhydrater och varför vi bör älska dem

kolhydrater brod

För ett par år sedan sedan skrev jag ett inlägg om kolhydrater med sex skäl att älska kolhydrater. Jag ser inga skäl till att inte äta kolhydrater även om jag har full respekt för de som mår bättre av att inte göra det. Något som jag dock brukar vara lite restriktiv med är att äta bröd och pasta alltför ofta. Eftersom jag älskar det kan det annars lätt bli lite för mycket av den varan. Men att leva helt utan kolhydrater skulle jag aldrig vilja göra.

Inlägget om kolhydrater är hämtat från en artikel på Womenshealth. Eftersom jag tycker det är så bra väljer jag att skriva om det igen.

kolhydrater brod

Sex skäl att älska kolhydrater:

 • Kolhydrater ser till att hjärnan fungerar bättre. Hjärnan behöver kolhydrater för att fungera optimalt. “Hjärnan använder glukos som bränsle och du får glukos från kolhydrater,” säger Keri Gans, författare till boken The Small Change Diet. “Din förmåga att tänka, lära och komma ihåg saker minskar när signalsubstanserna i hjärnan inte får tillräckligt med glukos”.
 • Kolhydrater gör dig gladare. Det är inte så konstigt om du efter en lång och jobbig dag känner ett obeskrivligt sug efter pasta. Varför? Kolhydrater innehåller i de flesta fall tryptofan, som hjälper till att producera må-bra-hormonet serotonin i din hjärna. “Utan tillräckligt med tryptofan – och serotonin – ökar risken för depression och sömnproblem”, säger Gans.

kolhydrater pizza

 • Kolhydrater ger ökad energi. Att köra bil utan bensin är en ganska tröstlös uppgift. Och det är precis vad som händer när du försöker att hålla igång kroppen utan kolhydrater. “Kolhydrater är bränsle för kroppen eftersom de består av glukos, kroppens energikälla nummer ett”, säger Gans. “Protein och fett fungerar också, men kolhydrater är definitivt det mest effektiva bränslet”.
 • Kolhydrater innehåller livsviktiga vitaminer. “Fullkorn innehåller massor av B-vitaminer, som är viktiga för ämnesomsättningen och som hjälper kroppen att producera röda blodceller”, säger Gans. Frukt och grönsaker är såklart också fullproppade med viktiga näringsämnen som vitamin A, B, C, E och antioxidanter som skyddar kroppens celler.

kolhydrater godis

 • Kolhydrater förebygger hjärt- och kärlsjukdomar. Även om du just för tillfället kanske oroar dig mer över ett brustet hjärta än hjärt- och kärlsjukdom så påverkas fortfarande din långsiktiga hälsa av valen du gör här och nu. “Forskning visar att fullkornsrika kolhydrater, som bröd, pasta och ris, ger lägre kolesterolvärden och hjälper till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar”, säger Gans.
 • Kolhydrater smakar gott! Om du älskar allt som har med kolhydrater att göra så kommer ett förbud bara öka suget att frossa senare. Välj smarta kolhydratskällor som fullkorn, gryn, grönsaker och frukt. “Varför beröva dig själv på något så välsmakande och nyttigt?”, säger Gans.

pasta och basilikapesto

Om du vill läsa mer om kolhydrater:

Källa: Womenshealth.se

6 kommentarer

 1. Håller helt med dig om kolhydrater och tycker dessa punkter är jättebra att du tar upp! Jag skulle aldrig kunna leva utan kolhydrater

 2. Jag har haft flera PT-klienter som verkligen är livrädda för kolhydrater (de tror att man blir “tjock” av att äta det). Och det är klart, det finns ju bättre och sämre kolhydrater. Hur som helst så har alla dessa som helt undvikit kolhydrater (förutom grönsaker) upplevt att träningen blivit mycket roligare när man faktiskt äter kolhydrater. Och det är förståeligt då det är vanligt att känna sig orkeslös oftare om man undviker kolisar (dock är vi alla olika och vissa klarar det bättre än andra).
  Jag är uppvuxen med att äta gröt eller mackor till frukost och pasta/potatis/ris till måltiderna, mackor som mellis osv. Jag har aldrig någonsin haft problem med vikten och äter på detta sätt, dvs utan att krångla till det, fortfarande. Undantaget har varit vissa begränsningar från hudläkare, men det var bara under en period och kolhydrater var inte förbjudet i sig utan gluten.
  Ibland tror jag att folk analyserar för mycket. Ät vanlig mat! Det är inte farligt!

  1. Håller med. Vanlig mat, och kolhydrater är vanlig mat, är inte farligt.
   Jag har också en del personer omkring mig som undviker kolhydrater och några av dem har sagt att det påverkar deras humör. Jag tror att det är ett tecken på att de behöver kolhydraterna.
   Sedan är det i och för vissa som har svårt att hejda sitt ätande när de äter kolhydrater (som jag och smörgåsar), men då får man försöka hitta en balans och inte alltid äta så.

 3. Bra inlägg. Som du säger, så mår vi säkert olika bra av olika mängder kolhydrater.
  Men det sjuka är att så otroligt många tror att de blir tjocka av det (?!) och att kolhydrater är lika negativt hajpat nu, som fett var för 15-20 år sedan och nu äter väldigt många just fett (t.ex. LCHF:are).

Lämna en kommentar

Annons
Annons