Karin Axelsson
Hälsa & Fitness
Annons
Annons
Workoutstories

Konditionsträning – varför jag tränar det

Karin varfor tranar man konditionstraning

Jag brukar sällan råda andra vad de ska träna. Det viktiga är ju att man tränar. Men visst är det så att det spelar en viss roll vad vi tränar och ofta har det mycket på ens målsättning och syfte med träningen att göra. Själv försöker jag hålla en variation mellan styrka, kondition och rörlighet i min träning. Konditionsträningen är den typen av träning som jag måste pusha mig själv mest för att träna. Det är alltid lika skönt efteråt, men att pressa sig själv till hög puls är inte alltid jätte inspirerande. Därför tänkte jag här berätta om varför jag tränar konditionsträning eller snarare varför vi alla bör träna kondition.

Varför tränar man konditionsträning:

  • Konditionsträning är bra för blodcirkulationen, sänker blodtrycket, stärker hjärtat, ökar ämnesomsättningen, är fettförbrännande, ökar styrkan i leder samt motverkar depressioner.
  • Vid kontinuerlig konditionsträning ökar cellernas förmåga att ta upp syre och producera energi, något som successivt även höjer mjölksyretröskeln.
  • Vid konditionsträning ökar kroppen produktionen av måbra-hormonerna dopamin, serotonin och endorfiner.
  • Konditionsträning är bra för fettförbränningen medan du tränar. Ju bättre kondition du har desto bättre blir fettförbränning under träning, men detta gäller även under vila mellan träningspassen.

Karin varfor tranar man kondition

Det här var några av anledningarna till varför man bör träna konditionsträning. För mig finns det en mängd andra anledningar också. Att jag orkar springa till tåget är en av dem. I morse hade jag dåligt med tidsmarginal efter att jag hade lämnat på förskolan. Det händer mig nästan alltid, men jag har aldrig så pass dålig marginal att jag inte hinner springa till tåget. Dock kräver det att konditionen är någorlunda bra för att jag ska orka springa hela vägen med packning.

Att klara av vardagen och orka mycket är en stor motivator för mig när det kommer till varför jag tränar. Att ha en bra kondition underlättar i så många situationer och är tillräcklig anledning till varför jag tränar kondition regelbundet, trots att jag inte alltid tycker att det är så kul.

Till i eftermiddag planerar jag att träna styrka, men imorgon ska jag nog ge mig på intervaller på löpband. Inte för att det är kul utan för att jag behöver det och mår bra av det.

Källa: Hälsosidorna

Lämna en kommentar

Annons
Annons